Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Väli- ja yläpohja »Esimerkki: yläpohjan kunnostus


Vanhan talon yläpohjaa kunnostetaan. Koolauksella korotetaan eristystilaa. Kuva: Hannu Rinne.

Märkä ja puuttuva eriste

Pyhtääläisen lähes kaksisataa vuotta vanhan talon katto oli vuotanut salin kohdalta ja lahoa oli parin neliömetrin alueella. Samalla kun vintiltä tutkittiin ongelman laajuutta,  huomattiin että eristeitä oli vähän ja ne oliva epämääräisiä: sekaisin turvetta, savea, sahanpurua ja rakennusjätettä. Koska taloa oltiin ottamassa ympärivuotiseen asuinkäyttöön, päätettiin samantien laittaa kaikki kerralla kuntoon.

 

1800-luvun yläpohjarakenne, jota on täydennetty 2000-luvulla.

 

 
Tästä se alkaa: katto vuotaa ja on alettava tutkia tarkemmin mitä vintillä tapahtuu.  
 

Yläpohjasta on purettu pois lahonneet laudat. Palkeista on moottorisahalla irrotettu tummunut puu ja laho.

 
 

Palkiston alapinnassa on kaksi laudoituskerrosta, tässä vaiheessa ylempi on uusittu.

 
 

Tässä alempikin laudoitus valmiina.

 
 

Yläpohja vintiltä katsottuna.

 
 

Työpäivä venyy iltaan. Lattialla luikertelee  puruimurin putki.

 
   

Klikkaa kuva isoksi. Kuvat: Hannu Rinne.

 
Työvaiheita oli monta Katso myös kuvasarja

• Vintin lattiana olevat levyt kerättiin kahteen isoon kasaan.

• Imuriauto imi pois vanhat eristeet.

• Yläpohjan alapinnassa oli kaksi lautakerrosta ja ylemmän päällä ei ollut paperointia. Tämän takia lautojen välitkin olivat täynnä roskia. Ylemmät laudat nostettiin ylös yksitellen ja välit imuroitiin puruimurilla.

• Paperointi.

• Eristyspaksuutta haluttiin lisätä ja tätä varten vanhan palkiston päälle koolattiin 10 sentin korotuspalkisto.

• Ekovillan puhaltaminen.

• Levyt takaisin keskilattialle. Jossain vaiheessa levyt korvataan laudoituksella.

Rakenne

Vanhojen rakennusten väli- ja yläpohjien rakenteen peruselementti on huoneen poikki kulkevat hirret. Hirsien väli on noin metrin verran. Koska eristemateriaali oli ennen painavaa: sammalta, turvetta, sahanpurua ja hiekkaa, piti eristettä paikallaan pitävä laudoitus laskea hirsien kylkiin naulattuihin soiroihin, jotka olivat n. 2 x 2 tuumaa. Hirren alapintaan naulattu laudoitus ei olisi jaksanut kantaa eristeen painoa. Oli myös edullista naulata soirot kyljistä harvakseltaan ja latoa laudat naulaamatta näiden päälle - puu oli halpaa, naulat kalliita. Jotta eristeet eivät valuisi lautojen välistä alas, laitettiin lautoja kahteen kerrokseen limittäin, levitettiin alle tuohia, paperiarkkeja tai kaislamattoa. 1900-luvun alussa käytetiin usein perustuksiin käytettyjä sementtisäkkejä.

Mikäli vintti oli käytössä, ladottiin sinne lattialaudat. Säästeliäässä talossa saattoi sahanpurujen keskellä olla vain kapea laudoitettu kulkuväylä vintin päätykamareihin.

Alemman kerroksen huoneen puolelle naulattiin lautakautto. Katossa ei vielä 1800-luvulla yleensä käytetty ponttilautaa. Roskien putoamista ja vetoa pysäyttämään käytettiin kattoon pingotettua pellavakangasta ja 1800-luvun lopulta alkaen pinkopahvia. 1900-luvun alkupuolella yleistyi helmipontti.

Vanhoissa rakenteissa eristepaksuus oli noin parikymmentä senttiä, hirren paksuus. Vanhan talon kunnostaja  haluaa mielellään paksumman kerroksen ja tämä onnistuu koolaamalla hirsien päälle kakkos-neloskerros. Reuna-alueilla ei lattiaa ole pakko kattaa ja sinne voi myös laittaa eristettä paksummin.

Hannu Rinne 9.6.2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät