Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Arkkitehtuurin historiaa »1900-luku

Tupalan asuinalue Porissa. Kuva kirjasta: Jokamies rakentajana.

20-luvun klassismista rintamamiestaloon

Vuosisadan alussa arkkitehdit olivat henkisessä hajaannuksessa. Jugend oli jo pois muodista, mutta uusrenessanssin kaltaiseen koristelutyyliin ei haluttu palata. Ensimmäinen maailmansota pysäytti filosofian ja sodan jälkeisessä jälleenrakennuksessa löydettiin jälleen klassiset ideat, puhutaan 20-luvun klassismista. Aiheet saattoivat tosin olla vaikka Egyptistä, mutta rakennuksia leimaa rauhallisuus. Esimerkiksi Helsingissä Puu-Käpylän puutarhakaupunkialueella taloissa on paljon vanhaa: punaiset pystyrimalaudoitetut seinät, hillitty valkoinen ikkunoiden vuorilaudoitus ja sitten seinän koristeena muutama antiikkinen aihe.

Käpylä oli myös esimerkki sosiaalisesta rakennustoiminnasta: haluttiin rakentaa hyviä asuntoja työväestölle. Tässä myös onnistuttiin, sillä esimerkiksi juuri Käpylä on kaupungin halutuimpia asuinalueita nyt, pian sata vuotta myöhemmin. Tosin asunto, jossa silloin asui perhe riittää nykyään sinkulle tai nuorelle parille, ja koko talo asunnot yhdistettynä riittää nykyään yhdelle perheelle.

Ennen toista maailmansotaa A. Ahlstöm Oy kehitti teollisesti esivalmistettaviia puutaloja. Suunnittelussa oli mukana arkkitehti Alvan Aalto. "Tyyppitalojen valmistuksen A. Ahlström Oy aloitti 1937, kun Aalto suunnitteli yhtiön toimeksiannosta puisen, runkorakenteisen standarditalon, joka soveltui yhtiön Varkauden tehtaan tuotantoon ja palveli samalla paikkakunnan työväestön asumistarpeita. Tavoitteena oli huokea ja ilman ammattitaitoa helposti pystytettävä, mutta nykyaikainen yhdenperheentalo. Standarditalo oli vielä paikallarakennettava malli, jossa käytettiin vain tiettyjä tehdasvalmisteisia vakio-osia, kuten ikkunoita ja valmiiksi mitoitettua puutavaraa. Teollista talotuotantoa varten Aalto luonnosteli 1937 toistakymmentä esivalmistettavaa talotyyppiä, joista muutamaa tyyppiä alettiin valmistaa 1938 lähtien Varkaudessa yhtiön sahan höyläämön yhteydessä. Täysimittaiseen teolliseen talonvalmistukseen A. Ahlström Oy pääsi vasta 1940 Varkauden talotehtaan perustamisen myötä." (Rakennustaiteen museon nettisivut.) Katso A-talojen esite PDF. (Lähde: Kansalliskirjaston digitoidut aineistot.)

Rintamamiestalo

Puutalojen rakentamisen seuraava murros tapahtui toisen maailmansodan jälleenrakentamisen myötä, kun noin 400.000 ihmiselle piti saada asunto. Puu oli hyvä materiaali, koska sitä oli helposti saatavilla ja siitä osattiin rakentaa omatoimisesti, hartiapankilla. Vuonna 1946 kaikista uusista rakennuksista 85 prosenttia oli puusta.

Virallisesti puhutaan jälleenrakennusajan mallitaloista, mutta arkikielessä ne ovat rintamiestaloja. Itse rakennukset ovat ulospäin yksinkertaisia, jopa karuja, mutta ennen kaikkea asemakaavoituksen ansiosta rintamiestaloalueet ovat nykyään pääsääntöisesti erittäin kauniita ja tavoiteltuja.

Rintamamiestalon perusidea on keskusmuurin ympärille sijoitetut huoneet. Toinen arvostettu ominaisuus on niiden laajennettavuus: vintti voitiin jättää myöhemmin rakennettavaksi lasten kasvaessa (tai sinne voitiin ottaa alivuokralaisia). Talojen perustukset olivat betonista valettuja ja enemmistö tehtiin rankarunkoisina sahanpurutäytteellä.
Tallainen puutalo pysyi tyypillisenä rakennuksena pitkälle 1960-luvulle. Rakenne oli sen verran yksinkertainen, että rakennuttajakin saattoi osallistua rakentamiseen, vaikka pääasiassa niitä tekivät ammattimaiset kirvesmiehet.

Vuonna 1957 julkaistu Jokamies rakentajana evästää johdannossaan näin: ” Hyvin suuressa määrässä joutuvat nykyisin nuoret henkilöt, jotka ovat perustaneet perheen ja joilla useinmilla ei ole riittävää tietoa, taitoa kuin kokemustakaan nykyajan rakennustoiminnan moninaisista vaatimuksista, hankkimaan kiinteistön ja rakentamaan tai rakennuttamaan sen. Kalliiksi tulevat tällaisessa tapauksessa ne oppirahat, jotka tietämättömyydessään joutuu maksamaan niin hyvin hän, joka rakentaa itse kuin myös sellainen, joka rakennuttaa toisella omaamatta ollenkaan tietoja rakentamisesta. Auttaaksemme niin hyvin rakentajia kuin myös rakennuttajia sekä asutuskeskuksissa että maaseudula selviytymään omakotihankkeistaan mahdollisimman vähin erehdyksin olemme laatineet tämän yleistajuisen Jokamies rakentajana -kirjan. […] Kirjanen pyrkii siten ikään kuin johdattamaan jokaista omaa kotia suunnittelevaa, rohkeata ja yritteliästä ihmistä rakennusajatuksen syntymisestä lähtien kohta kohdalta yrityksen voitolliseen toteuttamiseen saakka.”

Voiko tuota runollisemmin sanoa. Edelleenkin voi talonsa rakentaa itse, mutta nuo olivat viimeisiä aikoja, kun talossa oli perinnerakentamisen puhdaspiirteisyyttä: vähän tekniikkaa ja paljon puuta, painovoimainen ilmanvaihto ja sauna piharakennuksessa. Niin syntyivät myös rakennukset, joita rakastettiin ja joissa oli hyvä hengittää.

Hannu Rinne 23.6.2009
 

Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät