Viimeisin kommentti:
TTK, 22.07.2018
Yläpohja
Poistatin vanhan rakennuksen vintiltä sahanpurut pois. Sahanpurujen alla oli vanhoja paperisia rehupusseja (tyhjiä).Yllätykseksi kattovasat (puuosa...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

TV-sarja 2009 + uusinta 2010 »Juontaja Jarkko Puro

Jarkko Puro on arkkitehti, muusikko ja vanhan talon kunnostaja. Kuva: Jukka Koskinen.

Juontaja Jarkko Puro: Oppipojasta mestariksi

Perinnemestari-televisiosarjan juontaja Jarkko Puro on ammatiltaan arkkitehti. Hän on leppoisasti esiintyvä monialainen asiantuntija, joka on luonnollisesti kunnostanut vanhan hirsitalon kodikseen.

”Aloitin 2000-luvun alussa suunnilleen yhtä aikaa vanhan talon kunnostamisen ja arkkitehdin opinnot. Silloin tein asiat väärin päin: kävelin rautakauppaan ja otin sieltä mukaan mitä myyjä tarjosi. Aina oli jotain uutta ja kätevää. Vasta pitkän ajan jälkeen ymmärsin, että se ei ole ainoa tapa korjata taloa, ei rautakaupassa puhuttu mitään painovoimaisesta ilmanvaihdosta, vanhojen ikkunoiden korjaamisesta tai punamullasta. Viiden vuoden remontin aikana oma tieto lisääntyi ja ideologiani kasvoi perinnerakentamiseen. Asiaa edisti tietenkin se, että olin vuoden ajan Panu Kailan oppilaana.”

Jarkko käy edelleenkin rautakaupassa, mutta valikoiden. Perinnemestari-ohjelma on hänestä hyvä paikka kertoa siitä, että vanhan korjaamiselle tai uudenkin rakentamiselle on vaihtoehto: ekologiset, huollettavat ja helposti itse käytettävät luonnonmateriaalit ja perinteinen rakennustapa.

”Aikoinaan kun isoisä rakensi taloa, niin lapsenlapset olivat työmaalla mukana vääntämässä nauloja suoriksi. Nykyihminen on irtaantunut tästä perinteestä eikä enää tiedä, miten vanhoja taloja tai vaikkapa huonekaluja voi kunnostaa. Esimerkiksi vanhat puiset keittiökaapit heitetään pois, kun maali on hieman kulunut ja tilalle hankitaan lastulevyä, joka ei kestä 15 vuotta pidempään. Parin viikon iltapuuhastelulla viisikymmentä vuotta vanhoille kaapeille olisi saanut kuitenkin saman verran elinikää lisää. Puun laatu paranee ensimmäiset 900 vuotta!”, hän paukauttaa.

Jarkko suhtautuu kulttuuriin laaja-alaisesti, hän on valmistunut arkkitehdiksi ja teolliseksi muotoilijaksi. Opintoja on myös media-alalla ja musiikki on vapaa-ajan henkireikä. Hänelle kaikissa näissä kulttuurin eri muodoissa on jotain yhteistä.

”Ensin on tyhjä tila: rakennusmonttu, paperi, puupalikka tai hiljainen sali. Sitten alkaa tapahtua: on oltava luomiskykyä, taitoa käyttää omaa välinettä ja rohkeutta ryhtyä toimimaan. Lopulta syntyy taidetta, kulttuuria – eli taloja, esineitä ja musiikkia. Lopputulos on hyvä, jos tekijä on mukana täydestä sydämestään.”

Kulttuurin ja vanhan talon vaaliminen on Jarkko Purolle tärkeä tehtävä. Ohjelman kautta hän haluaa avata muidenkin silmät näkemään, kuinka paljon kaunista Suomessa – vielä – on.

Hannu Rinne 10.6.2009

Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät