Kunnostaminen
Historia & Tyyli

Main menu

Kylpyhuone ja WC, historia

Peseytyminen tapahtui 1900-luvun alkuun asti saunassa sekä maalla että kaupungissa. Kaupungeissa hienoissa porvaristaloissa oli kylpyhuoneita jo 1800-luvun lopulta, mutta enemmistö ihmisistä kävi yleisissä saunoissa tai pesi itsensä pesuvadissa, jota säilytettiin makuuhuoneen pesukomuutissa. 1950-luvulla moni taloyhtiö rakensi taloon yhteissaunan.

Onko saunaa mukavampaa peseytymispaikkaa?

1920-luvun porvariskodissa kylpyhuone oli postimerkin kokoinen, mutta siellä oli amme tai istuma-amme. Vielä 1940-luvullakaan ei tiloihin tehty vesieristystä, vaan oletettiin, että amme on ikuinen ratkaisu. Kun amme on myöhemmin korvattu suihkulla, rakenteisiin on päässyt usein kostetutta.

Ensimmäiset vesiklosetit otettiin Helsingissä käyttöön vuonna 1888, ja vuonna 1910 se oli jo noin kolmasosassa kaupungin talouksista, koko maassa kuitenkin alle prosentissa. Vieläkin Helsingissä on taloja, joissa osa asukkaista käyttää kerroksen yhteistä vessaa. Kylpyhuone ja WC tulivat uusien talojen vakiovarusteiksi jälleenrakennusajalla 1940-luvulla, mutta monessa paikassa maaseudulla käytiin edelleen hyyskässä uudestakin rintamamiestalosta.

Pyykki pestiin kaupungeissa pesutuvassa ja kuivattiin avovintillä pyykkinarulla 1960-luvulle asti.

Vasta 1970-luvulta lähtien kaikissa uusia asunnoissa oli kunnollinen kylpyhuone ja WC. Maaseudulla vanhat rakennukset saivat kylkeensä elintasosiiven.

Ulkohuussi on yhä käytössä monella kesämökillä.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy

Lisää aiheesta

Veden tuominen sisälle vanhaan taloon on tekninen ja henkinen haaste. Ei vahoissa taloissa ollut vettä kuin ämpärillinen ovenpielessä ja sekin ruoanlaittoon. Peseytyminen tapahtui aina erillisessä saunarakennuksessa; maaseudulla pitkälle 1900-luvulle ja

Jaa

Kunnostaminen
Historia & tyyli
hannu | 27.6.2018
Sähkön voittokulku Suomessa alkoi Finlaysonin tehtailta Tampereelta vuonna 1882. Sähköistyksen
hannu | 24.6.2018
Carl Irjalan artikkelin pohjalta toimittanut Hannu Rinne

Kylmistä talvista huolimatta

Tapettitehdas ilmoitus

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.