Kunnostaminen
Artikkelit

Main menu

Talon ostajan muistilista

Valveutunut ostaja käy itsekin talon alla.

Vanhan rakennuksen ostaminen on jännitysnäytelmä. On aivan varma, että jokaisessa talossa on jokin ”yllätys”, ja aivan yhtä varmaa on sekin, että kaiken voi korjata. Kunnostamista ei tarvitse pelätä, mutta taitava ostaja tinkii remonttirahat kauppahinnassa.

Tämän artikkelin vinkit auttavat hahmottamaan perusasioita rakennuksen kunnosta. Täydellistä analyysiä talosta ei saa, ellei pura sitä paljaalle rungolle, ja niin perusteellinen ei kannata olla. Remonttitarpeen arviointi on tasapainoilua ilmeisten, todennäköisten ja mahdollisten vaurioiden äärellä. Sähkömies voi nopeastikin antaa lausunnon ja hinnan sähköjärjestelmän uusimisesta, mutta kukaan ei rakenteita avaamatta tiedä, missä kunnossa lattian eristeet ovat.

Ota paljon valokuvia, kun tutkit taloa. Kun mahdolliseen tulevaan kotiin tai kesämökkiin käy tutustumassa, ei illalla enää muista, mitä kaikkea päivällä näki. Kuvien avulla voi myös seurata talon mahdollisia muutoksia. 

Kiinteistökaupan osana on lähes aina rakennuksen kuntotarkastus, mutta se ei kerro kovinkaan paljoa. Suurin osa huomioista on pinnallisia, ja varoitukset ovat yleisiä: ”tämän ikäisissä rakennuksissa on usein se ja se riski tai vaurioita voi olla siellä ja siellä”. Kuntotarkastaja saattaa mitata kosteuden yhdestä kohdasta, mutta mikä on tilanne kahden metrin päässä?

Seuraavassa käydään läpi keskeiset huomioitavat seikat:

Lisää aiheesta

Jaa

Kunnostaminen
Artikkelit
Hannu | 3.7.2018

Vanhanaikaiseen asumiseen ei tarvittu paljon tekniikkaa. Veden nostaminen kaivosta saattoi

Hannu | 3.7.2018

Veden tuominen asuinrakennukseen vesijohtoa pitkin on uusi asia. Suomessa ensimmäinen

Hannu | 3.7.2018

Lue Jari Ketolan laaja arikkeli Painovoimaisen ilmanvaihdon käyttö ja huolto

Hannu | 27.6.2018

Sähköjen asentaminen taloon, joka halutaan kunnostaa perinteisiä menetelmiä kunnioittaen, on

Hannu | 30.5.2018

Lämmitysjärjestelmä on yksi eniten taloon ja asumiseen vaikuttavista tekijöistä ja

Helakauppa

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.