Kunnostaminen
Korjausohjeet

Main menu

Ulkovuori, kunnostaminen

Ulkovuori on talon uhrikerros eli vaikeasti korjattavaa hirsirunkoa suojaa lautaverhous, joka on helppo kunnostaa. Laudan pintaa puolestaan suojaa helposti uusittava maali. Maali tarvitsee kunnostusta parinkymmenen vuoden välein, laudoitus sadan vuoden ja hirsirunko muutaman sadan vuoden välein.

Talo, joka näyttää purkukuntoiselta voi todellisuudessa tarvita vain pieniä puukorjauksia ja uutta maalia. Ei pidä siis tehdä liian hätäistä arviota talon kunnosta sen mukaan miltä sen näyttää. Ei pidä myöskään ajatella, että revitään varmuuden vuoksi kaikki alas ja korvataan se uudella. Jalkalankku voi olla umpimätä, mutta seinien taidokkaasti höylätyn ja tukevan paneelin veroista puutavaraa ei ole nykyään helppo löytää. Mikäli talossa ei ole lateksimaalia, on vaurioiden, lähinnä lahon eteneminen hidasta koska puu pääsee kuivumaan sateiden välillä.

Ahvenniemen julkisivu ennen kunnostamista, ja....

...kunnostamisen jälkeen. Alkuperäiset laudat on numeroitu, irrotettu, kiinnitetty ja maalattu keltamullalla.

Rakennuksen kaikkia seiniä ei ole pakko korjata kerralla. Usein auringon polttama eteläpuoli on kärsinyt sään vaikutuksesta eniten koska puun pahin vihollinen on ultraviolettisäteily ja auringonvalon aiheuttama haristuminen eli lämpötilanvaihtelut puun pinnassa. Ensin sateella kastuva ja sitten lämmössä kuivuva puu alkaa halkeilla ja näistä raoista vesi pääsee syvemmälle puun sisään ja prosessi voimistuu. Tämän takia on huolehdittava hyvästä maalipinnasta.

Iso puu talon varjoisalla puolella voi aiheuttaa sen, että seinä ei pääse kuivumaan kunnolla ja riskinä on home-, levä- tai sammalkasvusto. Pinnassa nämä ovat lähinnä esteettisiä ongelmia, mutta huonossa tapauksessa kosteus riittää lahottajasienelle. Silloin ei auta uusi maali tai lauta, vaan on kaadettava puu, joka on liian lähellä taloa tai muuten avarrettava talon ympäristöä kasvillisuudesta.

Talon jokainen alkuperäinen lauta ja yksityiskohta on osa sen historiallista arvoa. Jos koko julkisivu saneerataan uudella puutavaralla – joka ei yleensä ole yhtä tasapainoinen mittasuhteiltaan ja on helposti liiankin siistin näköinen – on samalla on menetetty osa rakennuksen antiikkiarvosta. Tämän takia on pyrittävä säästämään vanhoja rakennusosia aina kun se on mahdollista. Julkisivun maalaamisessakaan ei pidä pyrkiä täydellisyyteen. Jos vanha öljymaali on tiukasti kiinni, antaa sen jäädäkin kiinni ja uuden maalin alle. Läheltä katsottuna pinta näyttää rosoiselta, mutta ei kukaan kiinnitä siihen mitään huomiota. Vanhassa (vaaleassa) maalissa voi lisäksi olla jäljellä lyijyvalkoista mikä on nykyään vaarallisena kielletty, mutta ei siinä kasva homekaan.

Julkisivu tai osat siitä voivat näyttää hyvinkin huonokuntoisilta, mutta usein vaurio on vain maalissa. Tähän jakolistaan pukkoo upposi vain pari millimetriä.

Lisäeristäminen

Julkisivun kunnostamisen yhteydessä voi harkita lisäeristämistä. Mikäli tarvittavat puukorjaukset ovat pieniä, ei kannata "varmuuden vuoksi" repiä kaikkea, koska lisälämmöneristäminen seinissä on vähemmän hyödyllistä kuin ala- tai yläpohjassa. Ulkopuolinen lisäeristäminen myös muuttaa talon mittasuhteit,a kun ikkunat jäävät syvennyksiin ja räystäs näyttää liian lyhyeltä. Jos ulkoseinä on vikkapa pahasti lahonneen laudoituksen takia avattu, voi samalla lisätä yhden kerroksen tuulensuojalevyä, koska se vähentää vetoisuutta mutta ei paksunna liikaa seinää.

Julkisivut ovat muuttuneet taloissa muotien mukaan ja rakennuksen eri sivut voivat olla eri aikakausilta. Varsinkin kaupunkitaloissa on kadunpuoleinen julkisivu pyritty päivittämään muodinmukaiseksi, mutta pihanpuolella on tyydytty vaatimattomampaan kuosiin. Samasta syystä ovet ja ikkunat voivat olla eri sivuilla erilaiset. 2000-luvun remontoijan ei myöskään tarvitse muuttaa kaikkia puolia samanlaisiksi, vaan talo saa pysyä epäsymmetrisenä. Suurempi haaste on se, jos esimerkiksi 1700-luvun talosta pari sivua on 1800-luvun asussa ja parilla sivulla on 1900-luvun puolivälin mineriitti. Kuinka tällainen tulisi kunnostaa; tehdä 1700-luvun "kopio" ilman alkuperäistä mallia, jatkaa 1800-luvun kuosi koko taloon, vai tyytyä nykytilaan?
 

Hirsitalon 110 vuotta vanhaa seinää puretaan - valitettavasti. Seinässä ei ole tuuletusrakoa, mutta sitä ei tarvita, koska pintalaudoituksen pellavaöljymaali on mahdollistanut rakenteen kuivumisen.

Seinässä lateksi ja porras on roiskuttanut vettä seinään vuosikymmenien ajan. Väärä maali ja väärä rakenne, remonttihan siitä tulee.

Hirsiseinä saa paikan.

Lisää aiheesta

Hengittävä rakenne vastaanottaa ja luovuttaa vettä. Vanhassa rakentamisfilosofiassa ei niinkään pelätty, että jokin paikka kastuu. Tärkeintä oli, että talo voi kuivua.

Petroliöljymaali on yksi monista maaleista, joita voi tehdä itsekin.

Museoviraton konservaattori Thorvald Linqvistin resepti:

10 l valopetroolia 1–2 l vernissaa 3–4 kg punamultaa

Maalarimestari Kalevi Järvisen

Petroliöljymaali on pellavaöljymaalia, johon on sekoitettu runsaasti petrolia. Petroli tarkoittaa maalausalalla paloöljyä eli valopetrolia, joka on pääasiassa haihtuva liuotin. Siinä on kuitenkin myös haihtumattomia osia, jotka toimivat sideaineen tapaan. Maalia

Rakennusten ulkomaalausta pidetään tärkeänä, mutta peruste on lähinnä esteettinen. Puu kestää maalamattakin vuosikymmeniä, paksu hirsi jopa vuosisatoja. Vanhan rakennuksen tärkein osa oli hirsinen runko ja 1700-luvulla sitä alettiin lisäeristää ja

Jaa

Kunnostaminen
Korjausohjeet
Hannu | 25.6.2018

Nylander:

Lämmitysohjeita ja tulisijapiirustuksia on tarjolla paljonkin, mutta savupiipun

Hannu | 30.5.2018

Uuden kaakeliuunin pystytystyö alkaa kaakelien tarkalla lajittelulla värin ja niissä

Helakauppa

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.