Kunnostaminen
Korjausohjeet

Main menu

Tapetointi

Tapetointi on sisustustöistä helpoimpia ja sillä saa huoneen ilmeen muutettua nopeasti. Jos sinulla on rakennus, jonka seinät hengittävät eli ne voivat ottaa vastaan ilman kosteutta ja toisaalta luovuttaa sitä takaisin huoneeseen, on tärkeää, että myös tapetti on hengittävä eli höyryä läpäisevä. Moni tapetti myydään laatusanoilla ”eko” tai ”paperitapetti”, mutta todellisuudessa niiden pinnassa on hengittämätön muovi.

Tapetoinnin vaiheet

Tapetoinnin vaiheet:

  1. Alustana puukuitulevy, joka eristää lämpöä ja tasaa seinän epätasaisuudet.
  2. Puukuituleveyn esiliisteröinti
  3. a) Kassakonenauha levyn saumojen päälle sillottamaan päälle tulevaa b) alustapettia. Jos tapetti on tumma ja voimakaskuvioinen alustapetti ei ole välttämätön. Levyn tumma ja karhea pinta voivat kuultaa vaalean ja hentokuvioisen tapetin läpi. Kassakonenauha kiinnitetään pelkällä vedellä, jotta se ei liimaannu kiinni alustaan. Nauhan yläpäähän voi laittaa tapetoinnin ajaksi nuppineulan. Jos levyt liikkuvat, sauma ei repeä sillotuksen ansiosta.
  4. Hienostuneessa tapetoinnissa tapettivuodat tapetoidaan puskuun eli vuodat eivät tule toistensa päälle. Kun tapetti kutistuu hieman kuivuessaan, on riski, että alustapetin valkoinen pilkistää vuotien välistä. Jotta valkoinen ei näy, alustapettiin on maalattava tapetin väriset raidat saumojen kohdalle. Maalina voi olla liisterin ja pigmentin seos. Harva viitsii tehdä näin, useimmin tapetoidaankin limittäin eli vuodat ovat pari millimetriä päällekkäin.
  5. Varsinainen tapetointi.

 

Puukuitulevy esiliisteröidään, jotta levy ei imisi tapetista kaikkea liimaa sisäänsä. Yhteen huoneeseen kuluu monta litraa liisteriä. Liisteri saa kuivua seuraavaan päivään.

Jotkut peittävät puukuitulevyn naulojen kannat, jotkut eivät. Levyjen saumojen päälle on liimattu tasoitus, tämä ei silloita.

Lyhyt pätkä kassakonenauhaa ikkunan kulmauksen yläpuolella.

Alustapetti asennetaan puskuun eli saumat vierekkäin.

Tapetin voi katkaista saksilla, mattopuukolla tai nopeimmin repäisemällä linjaaria vasten.

Avattu vuota ei pyri takaisin rullalle, kun sen päät taittelee. Kostutus suoristaa rypyt.

Perinneohjeet ovat ärsyttäviä: liisteriä ei laiteta liikaa eikä liian vähää. Liistriä pitää olla koko alueella sen verran runsaasti, että tapetti liukuu hieman liisterin päällä kohdistamista varten. Toisaalta liistriä ei saa olla niin paljoa, että se tursuaa tapetin alta. Käytä muovitonta liisteriä.

Tapetti taitetaan itsensä päälle siirtämistä varten.

Tapetti nostetaan pöydältä niin, että vuota ei liu'u sanomalehdellä olevalle liisterille. Napakka heilautus suoraan ylös!

Vuota harjataan seinään. Jos saumasta tursuu tapetin päälle liisteriä, on se pyyhittävä heti pois nihkeällä rievulla. Tapetissa voi olla pieniä epätasaisuuksia tai kuplia, ne tasoittuvat kun vuota kuivuessaan kutistuu hieman.

Asennettava vuota saa olla hieman liian pitkä. Ylijäämä leikataan jalkalistan päältä irti, kun liisteri on hieman kuivunut. Vasta kiinnitetty vuota on märkä, ja pehmeä paperi repeää helposti vaikka puukko olisi terävä.

Huone valmiina!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Kirjaudu sisään

Rekisteröidy

Lisää aiheesta

Pinkopahvin asentaminen kattoon tuntuu vaikealta, mutta kahdelta ammattilaiselta kului 25 neliön huoneen pingottamiseen vajaa työpäivä. Pahvi on levitettävä reippaaseen tahtiin, jotta se ei kuivu liikaa asentamisen aikana. Kahden seuraavan päivän aikana katto maalattiin valkoiseksi.

Rautakaupoissa myytävissä tapettiliimoissa ja -liistereissä on pääsääntöisesti hengittämättömiä ainesosia. Perinnerautakaupoista voi ostaa liisteriä, jossa on vain luonnonmukaista selluloosaa. Paperitapetilla käytettävää liisteriä voi tehdä itse vehnäjauhosta.

Seinä oli vuosisatojen ajan käsittelemätöntä pyöreää hirttä. Ensimmäinen tapa ehostaa seinää oli piiluaminen eli hirsien tasoittaminen kirveellä. Monessa maalaistalossa seinälle ei muuta tehtykään, ja moni talonpoikaistyylinen tupa on edelleen paljaalla hirrellä.

Vuonna 1930 perustettu Pihlgen ja Ritola Oy on toinen ja vanhempi Suomessa nykyään toimivista tapettitehtaista. Toinen on Sandudd – ja molemmat toimivat Toijalassa.

Kunnostaminen
Korjausohjeet
hannu | 4.7.2018

Pinkopahvin asentaminen kattoon tuntuu vaikealta, mutta kahdelta ammattilaiselta kului 25 neliön huoneen pingottamiseen vajaa työpäivä.

hannu | 30.6.2018

Rautakaupoissa myytävissä tapettiliimoissa ja -liistereissä on pääsääntöisesti hengittämättömiä ainesosia.

hannu | 30.6.2018

Tapetointi on sisustustöistä helpoimpia ja sillä saa huoneen ilmeen muutettua nopeasti.

hannu | 27.6.2018

Petroliöljymaali on yksi monista maaleista, joita voi tehdä itsekin.

hannu | 20.6.2018

Keittomaalia voi tehdä lukuisilla eri tavoilla, joten toriparlamentissa voi saada hyvinkin monenlaisia neuvoja.

hannu | 15.6.2018

Pellavaöljymaalin valmistaminen on periaatteessa yksinkertaista: keitettyyn pellavaöljyyn eli vernissaan sekoitetaan väriainetta eli pigmenttiä.

hannu | 15.6.2018

Valmistelutyöt :

Vanhasta pinnasta poistetaan kaikki irtonainen maali ja puun pinnassa oleva nukka.