Kunnostaminen
Historia & Tyyli

Main menu

Förmaaki

Säätyläiskodeissa oli yhdessäoloa ja seurustelua varten kahdesta kolmeen huonetta. Salissa ruokailtiin ja järjestettiin suuret juhlat. 1700-luvun porvaristaloissa oli pienempi perheen yhteiseen oleskeluun tarkoitettu seurusteluhuone, jota kutsuttiin förmaakiksi. 1800-luvulla huoneen nimeksi tuli salonki tai kabinetti. Nykyaikainen termi voisi olla arkiolohuone.

Lebellin kauppiaantalossa Kristiinankaupungissa on porvarillisen kodikas förmaaki. Rakennus on museo.

Kolmas julkinen tila oli ruokasali, joka tuli kertaustyylien aikana porvariskodin keskeiseksi sosiaalisen elämän näyttämöksi.

Talonpoikien parituvissa toinen tupa oli varattu juhlakäyttöön, arkisin sitä ei – kuten ei säätyläistenkään salia –  edes lämmitetty.

Lisää aiheesta

1800-luvun sisustamisessa on kolme tyylijaksoa. Vuosisadan alkupuolta leimasi empire ja sen porvarillinen loppuvaihe biedermeier, keskivaihetta kertaustyylit ja loppua kansallisromantiikka sekä jugend.

Vuosisadan alkupuolen empirekoti oli yläluokkainen edustuskoti. Suuren salin

Suomalaisen rakennustaiteen historia ei ole yhtä loistokas kuin Manner-Euroopan. Kun Aurinkokuningas rakensi Ranskassa Versailles’in palatsia, Suomessa asuttiin pääasiassa savutuvissa. Edellisessä rinnastuksessa on sama mittakaavavirhe mikä tapahtuu myös silloin, kun katsotaan

Jaa

Kunnostaminen
Historia & tyyli
Hannu | 5.7.2018

Etuliite huvi- viittaa paremman väen elämään: 1700-luvulla vain aatelisilla oli

Helakauppa

 

Liity Perinnemestarin postituslistalle ja valitse haluamasi kiinnostusryhmät.