- Uutiset
- Lisää uutinen

Perinnemestarin uutispalvelu on tarkoitettu perinnerakentamisen parissa toimiville organisaatioille, yrittäjille ja yrityksille. Palvelu ei ole tuotemarkkinointia varten.Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Uutiset
02.09.2010 Loviisan Wanhat talot
Loviisan Wanaht talot -tapahtuma järjestettiin 28.-29. elokuuta kuudennen kerran. Lauantaina seminaarissa kuultiin kolme puheenvuoroa.


Panu Kaila, arkkitehti, terveen talon puolestapuhuja

Panu Kaila on kaikkien rakennuskulttuurin ystävien tuntema ja tunnustama perinne- ja korjausrakentamisen asiantuntija. Aiempien kunnianosoitusten lisäksi Opetusministeriö on myöntänyt Panu Kailalle vuoden 2010 tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnon rakennuskulttuurin ja siihen liittyvän tietotaidon tuottajana.

Viimeiset terveet talot.
Rintamamiestalon rakentaminen ja korjaus.

Rintamamiestalot edustavat tässä yhteydessä yleensä 1900-luvun hirsi- ja lautarakenteisia pientaloja. Rintamamiestaloissa tiivistyy suomalaisten puurakenteisten pientalojen monisatavuotinen kehitys. Näitä käsityömenetelmin perinteisistä hengittävistä materiaaleista tehtyjä omakotitaloja seurasi tiivis ja koneilmastoitu pullotalorakentaminen. Massiiviset homevauriot ja muovimaalien lahottamat julkisivut ovat kääntäneet katseen jälleen perinteeseen. Rintamamiestaloja on kutsuttu viimeisiksi terveiksi taloiksi.

Nykyiset energiansäästötalkoot asettavat vaatimuksia jokaiselle vanhan talon omistajalle. Perinteisten rakenteiden ymmärtäminen auttaa löytämään niille sopivat ja rakenteita vaarantamattomat parannusmenetelmät. Sekä kokemusta että tutkittua tietoa näiden talojen terveellisyydestä on jo olemassa.

Jälleenrakennusaikaa voidaan syyllä kutsua yhdeksi Suomen historian menestystarinoista. Alkuperäisinä tai lähes muuttamattomina säilyneet aseveli-, ruotsalais- ja rintamamiestalot ovat kulttuuriaarteita. Rakennussuojelun avustuksia jakavien viranomaisten soisi kiinnittävän asiaan ajoissa huomiota. Useampia tämän kauden taloja olisi myös pystyttävä säilyttämään jälkipolville suorastaan museoina, sodasta selviämisen ja kovan työn koskemattomina dokumentteina.

Kai Andersson, Arkkitehtitoimisto Kai Andersson, Loviisa

Kai Andersson on suunnitellut lukuisia uudisrakennuksia ja täydennysrakentamiskohteita mm. Loviisan vanhan kaupungin alueella. Hän edustaa merkittävää asiantuntemusta juuri tässä ympäristössä alueen syvällisenä tuntijana ja sen pitkäaikaisen asukkaana.

Uudisrakennuksen suunnittelu vaativaan ympäristöön. Uusien talojen ja piharakennusten suunnittelu Loviisan historialliseen alakaupunkiin.

Kai Andersson on saanut toimeksiannon suunnitella Suolatorin lähelle, Schillmarkin puiston viereiselle tontille Mariankatu 2 kohdalle uudisrakennus. Paikka on loviisalaisnäkökulmasta yksi vaativimmista, koska tontti sijaitsee aivan vanhan kaupungin ytimessä. Taloa ympäröivät lukuisat 1700- ja 1800-luvulta peräisin olevat, pieteetillä korjatut rakennukset.

Rakentaminen vaativaan ympäristöön edellyttää, että suunnittelun lähtökohtana pidetään rakennetun ympäristön perusratkaisuja - "toteutetaan uutta vanhan ehdoilla". Uudisrakennusten ja laajennusten ympäristöön sopivalla massoittelulla ja muodolla saadaan rakennukset sulautettua vanhaan rakennuskantaan. Perinteiset umpipihat ja rakennusten sijoittaminen jalkakäytävään kiinni ovat tyypillisiä Loviisan alakaupungille - näin toteutetut uudishankkeet jatkavat 1700- ja 1800-luvun perinnettä. Myös materiaali- ja värimaailman tulee kunnioittaa alueen traditioita.

Ristomatti Ratia, Director of Design, Ratia Brand Co Oy

Ristomatti Ratia on tunnettu erityisesti sisustuksistaan ja klassikoiksi muodostuneista tuotteistaan. Hän on kuitenkin ansioitunut myös vanhojen rakennusten henkiin herättäjänä. Tästä esimerkkinä on hänen oma Saarenmaan kotinsa ja sen laaja pihapiiri lukuisine rakennuksineen.

Saarenmaa - rapistuneet maalaistalot henkivät entisaikojen lumoa. Vanhan pihapiirin kunnostusurakka.

Ristomatti Ratia nostatti rakennus- ja entisöintibuumia kunnostettuaan Saarenmaalla 1700-luvulta peräisin olevasta maatilasta itselleen kodin. Kunnostusprojekti on ollut mittava: se alkoi jo 15 vuotta sitten ja jatkuu tänäkin päivänä. Kiviaitojen reunustama, lukuisia omenapuita kasvava tila koostuu useista rakennuksista, jotka Ratia on uudelleen synnyttänyt henkiin. Ratia on tunnettu valkoisista, minimalistisista sisustuksista. Saarenmaan koti edustaa täydellistä vastakohtaa – se huokuu tunnelmaa ja lämpöä.


http://www.loviisanwanhattalot.fi/etusivu.html


Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät