- Uutiset
- Lisää uutinen

Perinnemestarin uutispalvelu on tarkoitettu perinnerakentamisen parissa toimiville organisaatioille, yrittäjille ja yrityksille. Palvelu ei ole tuotemarkkinointia varten.Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Uutiset
09.05.2010 Panu Kailalle tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 2010
Arkkitehti Panu Kaila rakennuskulttuurin ja siihen liittyvän taitotiedon alalla tehdystä elämäntyöstä tiedonjulkistajana

Arkkitehti Panu Kaila (s. 1939) palkitaan elämäntyöstään tiedonjulkistajana. Hän on tehnyt mittavan ja ansiokkaan uran rakennuskulttuurin ja siihen liittyvän taitotiedon tutkijana, opettajana sekä tuotteliaana ja taitavana kirjoittajana. Hänet tunnetaan erityisesti rakennusten restauroinnin ja konservoinnin perinteitä vaalivana osaajana ja pidettynä esiintyjänä. Arkkitehti Kaila on myös kansainvälisesti tunnettu puuarkkitehtuurin ja konservoinnin asiantuntija ja auktoriteetti.

Kaila on pitkän uransa aikana ehtinyt opettaa kaikissa Suomen arkkitehtikouluissa sekä ulkomailla muun muassa Italiassa, Norjassa ja Japanissa. Hänen muista kansainvälisistä toimistaan voidaan mainita UNESCOn ja kansainvälisen restaurointi-instituutin (ICCROM) asiantuntijatehtävät sekä toiminta kansainvälisessä rakennusmuistomerkkijärjestössä (ICOMOS). Lisäksi 20-vuotinen työura Museovirastossa on tehnyt Kailasta paitsi perinteisten maalaustapojen asiantuntijan myös käytännön tekijän, joka on itse kehittänyt ja kokeillut lukuisia erilaisia reseptejä ja tekniikoita. Tietämystään perinnerakentajana ja restauroijana Panu Kaila on jakanut väsymättä. Erilaisten vaativien asiantuntijatehtävien lisäksi Kailan asiantuntemusta on hyödynnetty niin sanomalehtikolumnien kuin televisio-ohjelmien kautta. Hänen vaikutuksensa ei olekaan rajoittunut vain arkkitehtuurin ammattilaisiin ja alaa opiskeleviin, vaan hänet tunnetaan hyvin myös tavallisten käyttäjien ja kuluttajien keskuudessa rakennusperinteen käytännön osaajana ja opettajana.

Kailan kirjoittamat, paljon luetut puutalojen rakentamista ja erityisesti niiden maalaamista käsittelevät teokset, kuten Kevät toi maalarin. Perinteinen ulkomaalaus (2000) ja sen täydennysteos Kesällä töitä teki maalari (2008) sekä Maalari maalasi taloa. Julkisivujen värihistoria (2009) osoittavat tietä kestävään ja taiteellisesti korkeatasoiseen rakennuskulttuuriin. Teos Talotohtori. Rakentajan pikkujättiläinen (1997) oli myös Tieto-Finlandia-ehdokkaana, ja arkkitehti tunnetaankin yhä talotohtori Kailana.

Panu Kaila on aiemmin saanut muun muassa tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon, rakennustaiteen ja yhdyskuntasuunnittelun valtionpalkinnon, taiteen valtionpalkinnon sekä useita palkintoja teoksistaan. Mittavasta elämäntyöstään tiedonjulkistajana häntä ei kuitenkaan ole vielä palkittu.

Arkkitehti Panu Kaila on ottanut selkeän roolin yhteiskunnallisena keskustelijana ja vaikuttajana. Hän on uskaltanut kritisoida viime vuosikymmeninä vallinnutta vanhojen rakennusten tuhoamisvimmaa ja hätiköityjä kunnostusratkaisuja ja ollut näin osaltaan pelastamassa suomalaista rakennuskulttuuria ja -osaamista. Perinnerakentamisen puolestapuhujana ja vanhan rakennusperinteen vaalijana hän on nostanut käden taidot jälleen kunniaan ja puun käytön uuteen nousuun. Puu on suomalaisille elävä ja pyhä materiaali, mutta kuten talotohtori Kaila muistuttaa, sitä on myös hoidettava kuin elävää – annettava sen hengittää.

Katso myös TV-sarjan jaksoesittely näiltä sivuilta. Jokaisen esitteyn yhteydessä videona Kailan kommentti.

http://www.tjnk.fi/


Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät