- Uutiset
- Lisää uutinen

Perinnemestarin uutispalvelu on tarkoitettu perinnerakentamisen parissa toimiville organisaatioille, yrittäjille ja yrityksille. Palvelu ei ole tuotemarkkinointia varten.Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Uutiset
13.10.2009 Curatio: Talon syyshuolto
Muistilista – talon syyshuolto

1. Ikkunoiden sisäpuitteet tiivistetään tai ainakin tiivistykset tarkistetaan.

2. Puhdista katto lehdistä ja sammaleesta. Tarkista samalla katon, savupiipun sekä läpivientien kunto. Tarkastele vesikattoa myös altapäin – ullakolta.

3. Savupiippu on hyvä varustaa hatulla ja välttämätön silloin kun tulisijoja ei lämmitetä päivittäin.

4. Puhdista rännit ja syöksytorvet sekä mahdollisten sadevesikaivojen siivilät.

5. Tyhjennä ja puhdista sadevesitynnyrit ja siirrä talteen. Laita niiden tilalle syöksytorven alle esim. ränni johtamaan kattovesi poispäin talosta.

6. Tarkista, ettei maanpinta ole noussut liian lähelle kivijalan yläreunaa ja että maanpinta viettää poispäin talosta. Joskus tarvitaan lapiota! Poista liian lähelle seinää pyrkivät pensaat ja puut.

7. Onko talon takki kunnossa – ulkolaudoitus, vesilistat, räystäslaudat jne.?

8. Onko savuhormit nuohottu määräajassa? Pääseekö nuohooja turvallisesti savupiippujen luo, vaarantamatta itseään ja vesikaton pintaa?

9. Tarkista ryömintätilan olosuhteet nyt! Ryömi ja tunnustele – onko tila kuiva ja kunnossa? Eihän sinne ole kerääntynyt maatuvia aineita?

10. Ryömintätilan tai kellarin tuuletus suljetaan vasta kun oikea talvi alkaa (meillä yleensä vasta tammikuussa), mutta tiiviiden, valettujen kivijalkojen ollessa kyseessä, jätä luukut hieman raolleen myös talviajaksi.
Tuuletusluukut avataan jälleen aikaisin keväällä – meillä yleensä jo maaliskuussa.

Mikäli talo jätetään talveksi kylmilleen, muista lisäksi:

- Savupiipun peittäminen on välttämätöntä, kuitenkin niin että se sallii piipun tuuletuksen. Kiinteästi asennettu hattu on ongelmattomin.

- Naakkaverkko savupiipun päässä estää naakkojen pesimisen piippuun!

- Jätä kaikki savupellit ja tuuletusventtiilit auki, kuten myös kaappien ja muiden tuulettamattomien huoneiden ovet.

- Jätä alapohjan tuuletusaukot avoimiksi. Hyvä on ne suojata verkolla kutsumattomien vieraiden varalta – varsinkin mäyrä saattaa tehdä tuhojaan.


Muistilistan teki Curatio Turunmaan korjausrakentamiskeskus r.y.

http://www.curatio.parnet.fi/


Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät