- Uutiset
- Lisää uutinen

Perinnemestarin uutispalvelu on tarkoitettu perinnerakentamisen parissa toimiville organisaatioille, yrittäjille ja yrityksille. Palvelu ei ole tuotemarkkinointia varten.Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Uutiset
01.09.2009 WWP: Ei elämää koneiden ehdoilla
Loviisassa viime viikonloppuna järjestetyn Wanhassa Wara parempi -tapahtuman asiantuntijaseminaarissa oli tarjolla paljon tietoa ja neuvoja. Heikki Lamminahon ja Olli-Paavo Koposen lisäksi paikalla oli myös ”talotohtori", arkkitehti Panu Kaila, jonka seminaariesitelmän aihe oli Korjausrakentamisen sudenkuopat.

– Vanhan talon kunnostuksessa kiinnitetään yleensä kaikki huomio siihen, miten sitä voitaisiin parantaa ja uudenaikaistaa. Harva muutos on kuitenkaan pelkästään positiivinen. Samalla kun jotain saavutetaan, jotain myös menetetään. Usein menetykset tulevat esille vasta silloin kun on myöhäistä. Siksi korjaajan on mietittävä myös parannusten mahdollisia seurauksia ja sivuvaikutuksia, Panu Kaila sanoo.

– Rakennustekniikka ja materiaalit muodostavat kokonaisuuden. Vanhan rakennuksen ikä on takeena siitä, ettei siinä ole kohtalokkaita virheitä. Sen sijaan perinteiseen rakennukseen tuodut uutuudet eivät ehkä toimi vanhan yhteydessä.
Hengittävät materiaalit ovat aiheuttaneet paljon kiistaa, ennen kaikkea siksi ettei ymmärretä mitä hengittävyys on.

- Hengittävyys liittyy oleellisesti rakennuksen terveellisyyteen. On hämmästyttävää, ettei terveellisyyttä ole aina pidetty edes rakentamismääräyksissä ensiarvoisena.

Panu Kailasta on selvää, että meidän täytyy säästää rakennusten kuluttamaa energiaa.

– Tämä ei saa kuitenkaan tapahtua mihin hintaan tahansa. Terveyden menetys on liian suuri hinta säästöistä – ja kaiken kaikkiaan myös suurta taloudellista tuhlausta. Tänä päivänä olemme ajautumassa yhä pahemmin koneiden hallitsemaan asumiseen, riippuvaisiksi laitteista ja niiden huollosta, sen sijaan että osaisimme käyttää oikeita rakenteita, hän sanoo.

- Saamme lukea jatkuvasti koulujen, toimistojen ja kotien vakavista homeongelmista. Välttämättömiäkin korjauksia (jotka saattavat vaatia rakennusten purkamista) on yksinkertaisesti pakko lykätä varojen puuttuessa. Näin tehdään inhimillisen kärsimyksen hinnalla. Kaikki nämä hometapaukset on rakennettu määräysten mukaan ja ns. hyvää rakentamistapaa noudattaen. Korjausrakentajan olisi osattava välttää ainakin uusien susien tuottaminen.

– Vanhan rakennuksen henkiset arvot, sen tunnelma, on sidoksissa siinä koettavaan aikaan. Korjaajan on varottava hävittämästä aitoa tunnelmaa. Perinteisen muodon säilyttäminen ei riitä perinteen säilyttämiseen. Vanhan näköisellä kopiolla ei koskaan ole aidon arvoa, Kaila painottaa.

Panu Kailan esitelmästä tiivistänyt Maria Schulgin
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät