Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Vanhan hirsisaunan rapistunut ulkokuori kuntoon
27.03.2018 17:53
Maija Stenroos
Auringolle ja merelle altisunut 60 v. hirsisauna kaipaa
ulkoista ehostusta. Osa seinistä ollut suojassa, osa auringon, tuulen ja sateen kuluttama. Kuluneimmat osat kuin hiiltyneitä pinnalta 1-2 mm, puun syyt avautuneet ja märkinä talvina kosteus jäänyt syiden sisään eikä ole tehnyt hyvää hirsille. Onko koko ulkopinta hiottava ja käsiteltävä puunsuojalla jotta värieroja ei jäisi vai voiko lintsata hiomalla vain etuseinän ja puolet sivuseinistä, muille alueille riittäisi puunsuojan lisäys sillä ovat hyvinvoivan näköisiä. Rakennus on mustanruskea, käsitelty Pinotexilla 2006.

Kiitos kaikesta avusta etukäteen
Maija S
02.05.2018 20:56
Hannu Rinne
Hei

Puu haristuu auringon vaikutuksesta. Kun urien syvyys kasvaa, haristuminen nopeutuu. Kyse on silti varsin hitaasta prosessista ja en usko, että hiominen tekisi seinästä siistimpää – luonnollinen kuluminen saa näkyäkin.

Vesimäiset puunsuoja-aineet eivät ole kovin hääppöisiä suoja-aineita, lähinnä niillä saa pinnan väritettyä. Toki sekin on tärkeää, että mökki näyttää siistiltä. Hieman tukevampi ja paremmin pintaa suojaava pinnoite on roslagin mahonki, jota saa valmiina eri sävyissä. Sen aineosat ovat terva + tärpätti + vernissa + pigmentti.

Jos seinän oheneminen huolestuttaa, voi sen laudoittaa. Tarvittaessa vain kovimmalla kulutuksella olevan seinän. Vanha ajattelutapa on, että hirsirunko on talon arvokas ydin. 1700-luvulla hirsirunkoja alettiin verhota laudoituksella, joka oli uhrikerros hirren suojana. Myöhemmin lautoja alettiin maalata, jolloin maali oli puolestaan uhrikerros laudan suojana.

t. Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät