Viimeisin kommentti:
Hannu Rinne, 20.06.2018
Mitä sisäkaton ja selluvillan väliin yläpohjaan?
Hei Olet oikella asialla, kun revit muovin pois! Kaikkien rakenneosien on oltava hengittäviä. Niin kauan kun veto pysäytettiin sanomalehtipape...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Hirsitalon eristäminen sisäpuolelta
09.10.2017 12:20
Matleena
Hei!
Meillä on edessä hirsiseinien lisäeristys sisäpuolelta. Tällä hetkellä hirsiseinät ovat paljaina huoneissa, meillä on tarkoituksena
1. tilkitä hirsien välejä pellavariveellä tai pellavanauhalla
2. laittaa ilmansulkupaperi
3. päälle huokoinen puukuitulevy
4. makulatuuripaperi + maali tai tapetti

Olen koittanut etsiä ohjeita kuinka tuo tilkitseminen käytännössä menee. Kuinka paljon tilkettä laitetaan ja mikä olisi paras työkalu? Taltta ja vasara? Entä onko ilmansulkupaperi tarkoitus liisteröidä / nitoa kuinka tiiviisti hirsiin kiinni? Pitääkö sen myötäillä hirsivälien kuoppia vai saako mennä suorana koko seinän yli? Koitin myös avata tältä sivustolta löytyvää tapetointiohjetta (PDF), mutten saanut auki. Onko muita hyviä vinkkejä tämän homman suhteen? Tai älä ainakaan tätä tee- tyyppistä ohjetta? Myös ilmansulkupaperin valinta on kesken, samoin muovittoman liisterin. Haluamme, että seinärakenne olisi hengittävä ja pysyisi terveenä.

Olemme tapetoimassa tai maalaamassa myös talon väliseiniä, joista osa on hirsiseiniä ja osa ei. Kuinka tärkeää näiden rakenteiden hengittävyys on, vai voisiko johonkin laittaa ihan kipsilevyä?
10.11.2017 10:18
Hannu Rinne
Hei

Systeemi on huonossa kunnossa, mutta nyt tapettilinkki toimii taas.

Rive paukutetaan hirsien väliin riveraudalla ja kättä säästävällä puunuijalla. Jos teet pienen alan, toimii tylsä taltta ja tavallinen vasarakin. Isoon koloon työnnetään sulloen niin paljon, että täyttyy. Pieneen koloon hakataan (välillä aika lujaakin) sen verran, että siitä ei enää vedä ja rive pysyy. Kun rivettä pyörittää hieman rullalle, se pysyy paremmin eikä repsota rumasti.

Paperia ei kiinnitetä kovin tiuhaan. Kun päällä on jo levy, niin paperi ei tuo kovin paljon lisäapua. Tärkeintä paperi on nurkissa, joissa kahden levyn sauma on helpommin hieman auki. Aikoinaan hirsien väleihin laitettiin savirappaus, kolmionmalliset puurimat tai liimattiin paksua kartonkia niiden päälle ”sillaksi”. Näin tasoitettu pinta maalattiin tai tapetoitiin. Aika muhkuraiseksi jäi.

Jos ei laita koko seinälle paperia, niin puukuitulevyn taakse voi tunkea rivettä tai puukuitueristettä hirsien välin kohdalle. Silloin puhallus ei pääse kulkemaan vaakalinjoissa. Nurkkiin kuitenkin paperikaistaleet levyn alle.

Hengittävyydellä on eri funktioita.
1. Vuorokautinen kosteuden tasaaminen. Huoneilman liian suuri kosteus imeytyy rakenteisiin ja palaa niistä huoneeseen, kun kostetutta ei tuoteta. Kaikki pinnat tasaavat, myös väliseinät.
2. Kosteutta kulkee ulkoseinän läpi ulos. Tätä ei mihinkään tarvita, mutta siitä ei myöskään ole mitään haittaa.
3. Jos jossain on vuoto tai jonnekin tiivistyy kosteutta, on sen tultava pian näkyviin ja kuivuttava nopeasti. Siksi kaikkien pintojen, materiaalien ja rakenteiden on hyvä olla hengittäviä.

Terveisin
Hannu
16.11.2017 11:12
Matleena
Kiitos avusta!

Olemme päätyneet sisäpuoliseen eristämiseen, sillä ulkoverhous näyttäisi olevan säilyttämiskelpoisessa kunnossa. Tosin se on maalattu 90-luvulla luultavasti lateksimaalilla, eikä aiemmista maaleista ole tietoa. Yhdeltä sivulta maali hilseilee pahasti, mutta toisilla sivuilla se on tiukasti kiinni. Ilmarakoa laudoituksen ja hirren välillä ei ole. Irtoilevan maalin alla lauta näyttää harmaalta, mutta kovalta.

Miten tämä ulkoseinä sitten kannattaisi kunnostaa? Pitääkö lateksimaali saada kokonaan irti? Löysin sellaisenkin ohjeen, että vain helposti irtoava maali raaputetaan pois ja muutoin voidaan laittaa uusi hengittävä maali (Uulan tai Sateenkaarivärien petrooliöljymaali tai Virtasen maalitehtaan 4öljymaali) päälle. Olisiko tämä käypä toimintatapa?

Lähde: https://asiakas.kotisivukone.com/files/suorako.kotisivukone.
com/Kuntotarkastus_esimerkki_1.pdf

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät