Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Suihkukaappi hirsitalon yläkertaan
24.06.2017 21:09
Atte Leander
Tervehdys
Olemme remontoimassa 1930luvun Hirsitalon yläkerran wc-tilaa. Yläkerran ja alakerran wc ovat päällekkäin. Ajatuksena olisi asentaa suihkukaappi kun kerran tilaa löytyy. Purettua kun saatiin löytyi betonilattia lattiakaivolla.
Lattiaan olisi tarkoitus asentaa laatta ja seiniin Helmipaneelia.
Vai olisiko laatta kuitenkin seinissä turvallisempi vaihtoehto, kun on hirsiseinä takana..Ettei tule kosteus-ongelmia tulevaisuudessa. Kosteuden poistoon tulee tuuletin katon rajaan..
Vesieristys mietityttää, nyt kun tulee suihkukaappi riittääkö pelkästään lattian vesieristys?
Mitäs helmipaneelin taakse kannattaisi laittaa? Ekovillaa eristeeksi koolinkin väliin, mutta tarviiko jotain levyä paneelin alle??27.06.2017 13:20
Väinö Harha
Hei

Märkätila on aina haastava tehtävä ja sen toteutuksesta on monia näkemyksiä.

Suihkukaappi on hyvä ratkaisu. Suosittelen katollista mallia. On helpompi poistaa kosteus heti suihkukaapista kuin sen levittyä avoimen yläosan kautta huoneilmaan.

Lattiaan betonilaatan päälle tarvitaan vedeneriste. Laatoitus ei sellainen ole. Vaikka laatta itse pitääkin vettä, toimivat laattasaumat pesusienen tavoin. Vesieristeen ylösnosto seinille sekä vesieristeen liittyminen lattiakaivoon kanttaa tehdä huolella.

Seinissä helmipaneeli toimii… kunhan vettä ei roiskita alati seinille. Seinän ja lattian liittymä on rakennettava siten, että seinille mahdollisesti roiskunut vesi valuu lattialle, ei vesieristyksen ja ylösnoston taakse. Levyn taakse tarvitaan ilmansulku. Sen voi toteuttaa ilmansulkupaperilla, pahvilla tai vaikkapa mainitsemallasi levyllä. Ilmansulun taakse on syytä jättää tuuletusrako tehostamaan seinän kuivumista ongelmatilanteessa. Katso kuva.

Salakavala paikka on katto ja etenkin katon ja ulkoseinän raja. Lämmin vesihöyry pyrkii ensin ylös ja sitten katonrajasta ulos. Tämä on lahottanut monta hirsivarvia, koska hengittävänkin rakenteen vesihöyryn sieto on rajallinen. Tätä vastaan voi varautua mahdollisimman ehjällä (=tiiviillä) mutta hengittävällä ilmansululla katossa ja katonrajassa… ja tietysti unohtamatta tuuletusrakoa.

Itse laittaisin ilmansulun ’tuplana’. Ensimmäinen kerros heti pintaverhouksen (esim. paneeli) taakse. Toinen yhtenäinen kerros ilmaraon taakse seiniin ja kattoon. Ensimmäisen kerros estää enimmän ilman ja siten kosteuden kulkeutumisen pintaverhouksen läpi tuuletusrakoon. Toisen tarkoituksena on estää tuuletusraossa kulkevan kostean ilman hallitsematon pääsy rakenteisiin.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät