Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

pinkopahvi ei hengitä?
07.04.2017 18:14
teija lehtonen
yli 100v hirsitorppa tuli ostettua. ensimmäisenä lähti purkuun lattioista muovimatot ja seinistä lastulevyt tapetteineen.
kaiken alta onneksi löytyi vain ne alkuperäiset pinnat :)
seinien pinkopahvi tuo päänvaivaa. yläosa on tapetilla, ohut boordi ja alaosa maalattu ties kuinka moneen kertaan. viimeisin maalikerros arvailuna 60 luvulta.
tuo alaosan maali ei ainakaan veteen liukene, ei lähde väriä ja näppituntuma on öljymaalin kaltaista. palaa ilkeällä vihreällä liekillä.
ongelma on nyt siinä, että seiniin on tarkoitus laittaa huokolevyt ulkoseiniin ja saada se hengittävä rakenne. onko se pinko nyt pakko vain ottaa siitä alta nyt pois tuon maalin takia? vai onko liioittelua?
11.04.2017 11:10
Väinö Harha
Kyllähän se hengittävyys on oleellinen osa hirsitorppaa. Ennen pinkopahvien poistoa kannattaa testata maalin hengittävyys. Siitä on Hannu Rinteen ohjeet esim. 28.9.16 aloitetussa keskustelussa tapetin hengittävyydestä. Sama testi toimii myös pinkopahvilla.
Jos maali ei hengitä kunnolla, kannattaa vielä arvioda, onko siitä todellista riskiä. Tähän vaikuttaa mm. tilan käyttö ja kosteuskuorma. Jos rakenne on säilynyt 50 vuotta vaurioitumatta, niin nopeita vaurioita voi syntyä vain olosuhteiden muuttuessa äkisti.

Jos päädyt poistamaan pinkopahvit, oletko harkinnut kuitulevyille perinteisempää vaihtoehtoa, savirappausta? Sen etuna on, että se tiivistää hirsiseinän ja käyttäytyy kosteuteknisesti hirren kaltaisesti. Omassa hirsirakennuksessani savirappaus näyttää uhmanneen aikaa ainakin pari sataa vuotta, josta viimeiset 40-100 vuotta kylmillään olleissa osissa.
02.05.2017 18:19
teija lehtonen
savirappaus olisi kiva, miutta empä taida :)
pinkoista leikattiin ne maalatut alaosat pois ja ihan hyvää hirttä alla, mutta jösses mikä sokeritoukkainvaasio.
onhan tämä ollut kylmillään kauan ja alapohjan tuuletus vajavainen. mutta että NOIN paljon.
ulkolaudoitus pitää avata ensitilassa ja kurkata sinnekin.
lämmöt olleet päällä pari kuukautta. kosteussyöpöt joka huoneessa. myrkkyä kehiin tottakai ja purku jatkuu,mutta koskahan tuota uskaltaa alkaa uudelleen kasata? tuvan kun olisi saanut nurkkapahvitettua jo viikon päästä.
pitääkö sitä nyt odotella ja myrkytellä kuukausitolkulla? kokemuksia?

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät