Viimeisin kommentti:
TTK, 22.07.2018
Yläpohja
Poistatin vanhan rakennuksen vintiltä sahanpurut pois. Sahanpurujen alla oli vanhoja paperisia rehupusseja (tyhjiä).Yllätykseksi kattovasat (puuosa...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Multapenkki-aluspohjan korjaaminen
04.04.2017 20:51
Annika
Hei, olisiko jollakulla kokemusta ja tietoa miten kannataisi ratkaista malatalan aluspohjan remontti?

Olemme remontoimassa mökkiä, jossa on matala multapenkki. Ikkunat ovat hyvin matalalla kuten sisäkattokin. Mökin vanhin osa on viime vuosisadan alkupuolelta, mutta sitä on laajennettu 50-luvulla. Lattian alta löytyi ensin noin 15 cm kerros sahanpurua ja kangassilppua. Sitten oli hiekkaa muutama sentti ja sen alla noin 5 cm paksu betonilaatta, joka oli halkeillut. Juoksuina olevat puut olivat lahoja, mutta purut kuivia.

Meille on ehdotettu rakenteeksi seuraavassa järjestyksessä eri aineksia: juurimatto, kivisora, lecasora jonka päälle tulisi betonivalua ja sitten foliopintainen uretaanilevy. Ilmanvaihto hoidettaisiin salaojaputkella lecasorassa, ja putki johdetaan katon kautta ulos.

Itse pohdin, Perinnemestarin Kesämökkikirjaa luettuani, että voisiko laittaa sorakerrosten päälle selluvillaa ja unohtaa uretaanilevyn ja salaojaputken? Pohdin myös sitä minkä päälle selluvilla laitetaan, olisiko paperi sorakerroksen päällä? Kuvittelisin tällaisen ratkaisun ainakin hengittävän. Lattiaa varten pitäisi varmaan olla betonista anturat.

Kiva jos joku osaava osaisi kommentoida.18.04.2017 11:30
Hannu Rinne
Hei

Nämä ovat todella hankalia juttuja: kun tilaa ei ole eristeille ja tuuletukselle, niin sitä ei yksinkertaisesti ole. Itse suosisin ratkaisua, jossa maata tavalla tai toisella saa poistettua sen verran, että taloon saa edes jonkinlaisen rossilattian. 10 cm eristettä riittää kesämökissä ja sen alle jäisi tuulettuva tila. Mutta kaikki riippuu maaperästä: joskus on nakattu lasivillat suoraan maan päällä eikä ole tullut ongelmia, joskus on tuuletustila ja silti on ongelmia.

Koita saada parikin vanhojen rakennusten kunnostamiseen perehtynyttä timpuria, insinööriä tai rakennusmestaria paikalle. He osaavat arviota kokonaisuutta sadevesien pois johtamisesta lähtien.

Mihinkään muovikalvoon tai folioon tms. en luottaisi, kosteus löytää lopulta tiensä kaiken läpi. Siksi rakenteen on oltava sellainen, että se varmasti kuivuu itsestään – hengittävä.

Terveisin
Hannu

23.04.2017 18:08
Annika
Kiitos vastauksesta!

Siltä varalta, että joku muukin pähkäilee samanlaisen ongelman kanssa, kerron mihin me päädyimme timpurimme kanssa:

Alimpana on reilu 10 cm sepeliä, sitten Leca-soraa, jonka seassa on salaojaputkia. Putket johdetaan ulos sokkelin alitse, noin metrin korkeudelle maasta. Niiden tehtävänä on tuulettaa lattianalustaa.
Leca-sorakerroksen päällä on ilmansulkupaperi, selluvillaa, ilmansulkupaperi ja lattialaudat.

Sepelin päälle tulee anturat betonista ja harkoista. Nähtäväksi jää miten hyvin toimii.


Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät