Viimeisin kommentti:
Hannu Rinne, 20.06.2018
Mitä sisäkaton ja selluvillan väliin yläpohjaan?
Hei Olet oikella asialla, kun revit muovin pois! Kaikkien rakenneosien on oltava hengittäviä. Niin kauan kun veto pysäytettiin sanomalehtipape...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Hirsirungon lisäeristäminen sisä- ja ulkopuolelta
25.11.2016 07:06
Ciruf
Terve!

Eristämme ekovillalla vanhaa hirsitaloa ulkopuolelta 75mm. Purimme keittiöstä vanhat mineraalivillat pois, ja mietimme että kun koolauksetkin ovat valmiina niin voisiko hirttä samalla eristää 50mm myös sisäpuolelta? Rakenne olisi alustavasti sisältä ulospäin: gyproc, 50mm ekovilla, hirsi, 75mm ekovilla, tuulensuojalevy, ilmarako, ulkolaudoitus.
Tuleekohan 50mm villasta ongelmia tuossa välissä.. Jos ei laita, niin jää tyhjä koolausväli gyprocin jälkeen ennen hirttä, sillä seinät on suoristettu koolauksella. Pitäisikö myös paperia laittaa johonkin väliin, esim. hirren sisäpuolelle?

Kiitoksia vastauksesta etukäteen!
01.12.2016 16:34
Väinö Harha
Hei

Seinärakenteen yleisohje on, että rakenteen höyrynläpäisy kasvaa ulospäin. Käytännössä tämä tarkoittaa hirsiseinässä eristettä ulkopuolelle. Sisäpuolisen eristämisessä on riski, että ilmankosteus tiivistyy sisäpuolisen eristeen ja hirren rajapintaan. Tapahtuuko tämä oikeasti on mutkikkaampi asia. Ensinnäkin tähän vaikuttaa tilan käyttö (kosteuden muodostuminen). Keittiössä kosteutta pääsee ilmaan vuorokaudessa suurin piirtein yhtä paljon kuin kylppärissä. Se on merkittävä määrä. Mutta myös asukkaiden käyttötottumukset poikkeavat merkittävästi toisistaan. Tilannetta helpottaa, jos keittiössä käytetään päivittäin tulisijaa tai jos ilmanvaihto on muuten tehokasta.

Sisäpuolisen eristeen kanssa on ehdottomasti käytettävä huolellisesti asennettua ilmansulkua levyn takana. Teknisenä tavoitteena on tiputtaa seinän sisemmän kerroksen hengittävyyttä hirren tasolle tai aavistuksen heikommaksi. Muovitonta ilmansulkupaperia on vaikea löytää. Huomaa, että termi ”laminoitu” tarkoittaa käytännössä ”sisältää muovikalvon”.

Kosteuden tiivistymistä voi arvioida laskurilla, jonka löytää osoitteesta kastepistelaskuri.fi. Antamalla lämpötilan ja ilman suhteellisenkosteuden laskuri ilmoittaa lämpötilan, jossa ilmankosteus tiivistyy vedeksi. Ilmansulku pienentää nimensä mukaisesti rakenteeseen virtaavan ilman määrää ja siten myös absoluuttista vesimäärää ja edelleen tiivistymisriskiä.

Pidän ilmansulun merkitystä tilan lämpimyydelle suurempana kuin lisäeristämistä. Käytännössä huolellisesti asennetulla ilmasululla estetään vedontunne. Vanhankansan rakentajat eivät käyttäneet termiä ilmansulku mutta he tarkoittivat samaa asiaa sanalla tilkitseminen.

Kannattaako eriste laittaa myös sisäpuolelle, riippuu kokonaisarviosta. Miten keittiötä käytetään, kuinka paljon kosteutta pääsee seinärakenteeseen ja vallitseeko keittiössä ali- vai ylipaine, jne. Jos hirsi ehtii siirtämään rakenteeseen tulevan kosteuden lävitseen, ei riski realisoidu.

Tyhjä tila levyn takana ei ole tavoittelemisen arvoinen. Koolauksen väliin muodostuu hormi, jossa ilma liikkuu vapaasti. Liikkuva ilma puolestaan kuljettaa kosteuden ulkoseinän ja yläpohjan liitokseen, jossa ilman sisältämä kosteus tiivistyy. Ilman hormi-ilmiötäkin ulkoseinän ja yläpohjan liitos on hirsirakennuksen tyypillinen riskipaikka. Jos päätät jättää koolauksen ennalleen ilman sisäpuolista eristettä, niin suosittelen katkaisemaan ilmaraon puolen metrin välein nestemäistä vettä läpäisevällä materiaalilla; ilmansululla.

Sitten vielä levyvalintaan. Kipsilevy on hengittävä ja toimiva ratkaisu. Kuitenkin esim. keittiön yläkaappien asennus on haaste. Ne on ruuvattava kiinni koolaukseen tai kuten yleisemmin tehdään, on asennettava lisätuet kipsilevyn taakse. Kannattaa harkita onko kipsi korvattavissa kalusteiden taakse jäävillä osuuksilla esim. lastulevyllä tai havuvanerilla, joihin kaapit voi kiinnittää suoraan. Mittausten mukaan myös lastulevy hengittää ja havuvanerikin päästään vesihöyryn lävitseen. Eipä mikään näistä edellä mainituista levyistä kuitenkaan kovin perinteinen ratkaisu ole.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät