Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Home puskee maalista läpi
14.11.2016 21:40
Tom
Käytin aikaa kesällä talon parvekkeiden ja sisäätulojen kaiteiden kunnostamiseen. Nyt maalin läpi kukkii home.

Poistin mahdollisimman paljon vanhasta maalista ja ihoin uutta puuta esille. Pesin pinnat homeenestoaineella ja lopuksi maalasin pellavaöljymaalilla asteittain paksuntaen. Alle jäi ehkä paikoin harmaata puuta, kohdat joista nyt kukkii olivat pahiten kärsineitä.

Olisiko kärsineet kohdat ptänyt tajuta oksalakata tai kaivertaa kokonaan pois? Millä tapaa tämän olisi voinut välttää?

nim. merk. jos vaikka ensi kerralla.
14.11.2016 21:44
Tom
Unohtui vielä mainita, että tuo home on punaisen sävyistä jos tämä jotain kertoo sen laadusta.
17.11.2016 16:37
Väinö Harha
Homehtumisen (tai levän) syytä ilman laboratoriokokeita tuskin pystyy selvittämään aukottomasti.
Ensiksi veikkaisin maalin sisältämää pigmenttiä. Ennenvanhaan käytettiin lyijyvalkoista. Lyijy on nykyisin kielletty ympäristön iloksi ja maalarin riesaksi. Jos väriaineena on käytetty peittävän valkoista titaanidioksidia, niin kasvustoa on odotettavissa. Sen sijaan sinkkioksidin valkoinen ehkäisee homeen syntyä. Valmiiden maalien pigmenttien suhdetta voi olla vaikea selvittää. Joten varminta on sekoittaa maali itse vernissasta, sinkkioksidista, lisätä tarvittaessa liitua peittävyyden parantamiseksi sekä kuiviketta tarpeen mukaan.

Viime kesänä satoi jokaikinen päivä. Puu on voinut olla myös märkää. Pellavaöljymaalin hengittävyys syntyy ajan oloon. Jo muutamassa päivässä kasvustot ehtivät alkuun otollisissa olosuheissa. Itse uskalsin säistä johtuen maalata ulkona viime kesänä vain (valkoisella)keittomaalilla.
18.11.2016 10:21
Hannu Rinne
Hei

Lisähaasteen selvittämiselle tekee se, että joskus se ei olekaan maali, joka on homeessa, vaan sen päällä oleva pöly. Liitteenä olevassa kuvassa (klikkaa rikkinäistä kuvasymbolia) näkyy seinä, jossa oli hometta. Kun pintaa pyyhkäisi märällä rievulla (vasemmalla oleva alue), home lähti. Se oli tässä tapauksessa tosiaankin vain pinnassa olevaa likaa.

Yritä ensin vai pestä maalaamasi pinta rätillä ja vedellä. Jos home palaa, pese jollain hometta torjuvalla aineella.

Terveisin
Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät