Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Kuitutapetin hengittävyys
28.09.2016 20:59
mire
Jotain hyvin lyhyesti käytyä keskustelua on tälläkin palstalla ollut joskus kuitutapettien hengittävyydestä.. Netistä aiheesta löytää ristiriitaista tietoa, jos tietoa ollenkaan.

Kysymykseni on siis, että uskallanko laittaa hengittävärakenteiseen talooni kuitutapetteja (non woven -tapetteja)? Tapetti ilmeisesti on valmistettu polyesteri- ja selluloosakuiduista, mutta mistään en löydä tietoa, missä suhteessa näitä kuituja on ja mikä on tapetin rakenne.

Jos joku on parempi etsimään ja löytämään tätä tietoa, olisin kovasti kiitollinen.
18.11.2016 10:56
Hannu Rinne
Hei

Helpoin tapa varmistaa tapetin hengittävyys on tehdä oma testi. Leikkaa testitapetista pala, laita se valkoisen A4-paperiarkin päälle, pudota muutama tippa vettä ja laita juomalasi ylösalaisin, jotta vesi ei haihdu.

Jos sinulla on oikein hyvin hengittävää tapettia, niin vesi imeytyy siihen nopeasti, jopa muutamassa minuutissa. Joskus pisara näyttää pienenevän hitaasti, mutta kun siirrät tapettia varovaisesti, niin alla oleva toimistopaperi on kuitenkin vastaanottanut kosteutta ja se kupruilee hieman. Kupruilu johtuu siitä, että kastuva tapetti laajenee. Mikäli toimistopaperi on aivan suora=kuiva usean tunninkin jälkeen, tapetti ei päästä yhtään vettä lävitseen. Non wowen -tapetit taitavat olla tässä ryhmässä.

Useita tapetteja myydään paperitapetteina tai eko-tapetteina, mutta niissä vain paperi on hengittävää. Päällä on kuitenkin muoviliima ja muovikelmu.

Suomalaiset perinneremontoijat päätyvät yleensä Pihlgren & Ritolan tapetteihin, joita myy Tapettitalo. Niissä on tapetoimisen helpottamiseksi ohut muovi, mutta kuulemma niin ohut, että paperin kuidut rikkovat muovin ja tapetti kuitenkin hengittää. Tästä liitteenä oleva kuva. (Klikkaa rikkinäistä kuvasymbolia). Ruotsalainen Lim och handtryck valmistaa täysin muovitonta tapettia, heidän pintaliimansa on kaseiinipohjaista. Olen tehnyt sillä saman testin ja sen painettu kuvio eli pigmenttikohta imaise veden, sen sijaan paljas paperikohta ei millään.

Nykyaikaiset rakennusmateriaalien valmistajat puhuvat hengittävyydestä, mutta he tarkoittavat vain kaasumaisen veden eli vapaiden vesimolekyylien läpäisevyydestä. Perinnerakentaja sen sijaan vaatii, että myös mahdollinen vesi pääsee kulkemaan rakenteen läpi. Tämä on lähinnä lisäturva eli vakuutus siltä varalta, että rakenne jostain syystä kastuu kondenssin tai vaurion takia. Vettä hengittävä rakenne ja pinta sekä kuivaavat vian, että näyttävät sen. Kosteus vaikkapa vuotavasta ikkunalaudasta ei jää seinän sisään vaan heti näkee sisällä, että nyt vuotaa.

Hengittävyyttä tarvitaan myös asunnon sisäilman kosteuden tasaamiseen. Siksi väliseinienkin tapetit saavat olla hengittävät.

Kun valitset liisteriä, myös sen on oltava hengittävää selluloosaliisteriä, johon ei ole lisätty muovialiimaa.

Rintamamiesalokirjassa on selitetty perusteellisesti rakennusfysiikkaa, hengittävyyttä ja tapetointia.

Terveisin
Hannu
18.11.2016 16:15
Väinö Harha
Hannu kertoikin jo oleellisen. Jos päädyt muovi (PVC)pinnoitettuun tapettiin, kuten Pihlgren & Ritola, on syytä ottaa huomioon vielä kaksi asiaa. Ensinnäkin vaikka tapettikerros on hengittävä, ei se vielä takaa, että useampi päällekkäinen tapettikerros hengittää."reikien" on nimittäin osuttava kohdakkain. Useamman kerroksen hengittävyyttä voi testata samalla Hannun kertomalla kokeella, kun ensin liisteröi useamman tapettipalan päällekkäin. Hengittävyys ei ole on/off asia. Jo yksi ohut PVC kerros voi pienentää hengittävyytä. Menee tapauskohtaisen arvioinnin puolelle, missä menee hyväksyttävän raja.

PVC pinnoite voi osoittautua ongelmallisesksi tiloissa, joissa (suhteellista)kosteutta on paljon. Siis esim. jos tila on talvella kylmillään. Ainakin lattiossa toistuu liian usein "kaava" PVC+H2O=VOC

Kuitutapetin "polyesteri" on yleisnimitys useille polymeereille. Näistä yleisin on muovipulloista ja tekstiileistä tuttu PET. Muita laatuja lyhenteineen esitellään esim. englanninkielisen wikipedian sivuilla tusinan verran. Polyesterikuidun vaikutusta tapetin ominaisuuksiin on mahdotonta arvioida yleisellä tasolla.


Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät