Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Kreosiittia tervapaperissa
02.08.2016 22:38
Matti Hautala
Hei,

Olemme ostamassa rintamamiestaloa, jonka seinärakenteessa on runsaasti kreosiittia sisältävää tervapaperia. Tervapaperi on runkotolppien molemmin puolin ja pitää purueristeen paikoillaan. Tervapaperit saa poistettua vain täydellisen julkisivuremontin yhteydessä, jolloin purut tulee siis poistaa ja seinäeriste vaihtaa.

Kysymykseni kuuluu seuraavasti: onko turvallista poistaa nykyiset sisäpuoliset höyrynsulkumuovit ja styroksit sekä tehdä sisäseinärakenteesta hengittävä? Kreosiittipitoiset tervapaperit jäisivät seinän sisälle. Julkisivuremontti on tarkoitus tehdä muutaman vuoden kuluttua, jolloin tervapapereista poistettaisiin kaikki irti lähtevä, noin 90 %. Onko siis turvallista asua talossa muutama vuosi tervapapereista välittämättä?

terveisin Matti Hautala
04.08.2016 10:15
Hannu Rinne
Hei

Kuka uskaltaa vastata!

Moneen turvallisuuspelotteluun suhtaudun hieman skeptisesti, mutta kreosootin kohdalla minäkin valpastun: se on oikeasti vaarallista. Kreosootti on vaarallista, mutta sitä käytettiin lähes kaikkialla vuosikymmeniä, ja on niissäkin taloissa vanhoiksi eletty.

Siitä haihtuvien yhdisteiden pääseminen asunnon sisäilmaan voidaan estää purkamalla tai koteloimalla. En ole ennen kuullut, että kreosoottia olisi tervapahvissa, yleensä sitä on käytetty levitettynä tököttinä vesieristeenä lattioissa ja seinissä.

Jotkut ovat sitä mieltä, että jos kreosootti ei sisällä haise, ei sitä ole ilmassakaan. Jos alkaa haista, on ryhdyttävä pian remonttiin. Vanhassa talossa voi hyvinkin käydä niin, että ongelmia ei ole, koska sisällä ei ole alipainetta, joka vetäisi ilmaa rakenteiden läpi. Mutta jos taloon tehdään esimerkiksi koneellinen ilmanvaihto, joka alipaineista asunnon, alkaa se korvausilmaventtiilien alimitoituksen takia vetää ilmaa seinien raoista, ja silloin sisäilma pilaantuu.

Sisäilman puhtaus on niin visainen juttu, että suosittelen hankkimaan paikalle vanhat talot tuntevan insinöörin, joka osaa arvioida kreosoottiriskin tutustuttuaan talon rakenteisiin.


Lue lisää vaikka näistä:
http://www.kiirava.com/
https://www.rakennustieto.fi/Down
loads/RK/RK010601.pdf

Terveisin
Hannu
05.08.2016 09:39
Hannu Rinne
Hei

Täällä vielä Työterveyslaitoksen tietoja. Heidän kauttaan saa tarvittaessa analyysin.

http://www.ttl.fi/fi/toimialat/rakennus/turvap
akki/vaaralliset_aineet/eristeaineet/kivihiilipiki/Sivut/def
ault.aspx

t. Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät