Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Hengittävä seinärakenne?
10.07.2016 22:21
Anneliina Keisala
Remontoimme hirsirunkoista rintamamiestaloa, tällä kertaa olohuoneen pintaremonttia suunnitteilla. Seinien rakenne on tällä hetkellä mielestäni seuraava sisältä ulos: useasti lateksimaalattu puukuitulevy, (suoristus)koolaus ja tyhjää tilaa, hirsi, (suoristus)koolaus, tuuletusväliin on puhallettu jotain ihmeellistä valkoista jauhemaista ainetta, sitten on jonkinlainen pahvi/ohut levy ja lopuksi ulkovuorilauta lateksimaalilla. Yhden seinän ulkovuoritus uusittiin pari kesää sitten ja siltä seinältä poistimme valkoisen jauheen ja pahvin. Tilalle laitoimme tervapaperin hirttä ja koolauksia vasten, jolloin rakenteeseen jäi vielä pieni tuuletusrakokin. Ulkovuorilaudat maalasimme öljymaalilla.
Nyt aioimme vaihtaa olohuoneen puukuitulevyt uusiin ja maalata ne hengittävällä maalilla. Pitäisikö yrittää saada puukuitulevy suoraan hirren päälle ilman koolausta ja tarvitaanko väliin ilmansulkupaperi? Vai onko hengittävällä maalilla maalaaminen riski kosteuden kerääntymiselle sillä seinällä missä ulkovuorauksessa on edelleen lateksimaalikerroksia? (ja jossa tuuletusväli tukittu valkoisella vaahdolla, jota olen kuullut kutsuttavan myös "humpuukiksi")
26.07.2016 10:16
Hannu Rinne
Hei

Olet oivaltanut kompakysymyksen oikein: jos ulkona on ei-hengittävä rakenne tai pinta eli teidän tapauksessa lateksi, on riski tehdä sisäpuolelle hengittävä rakenne. Selkeää vastausta on vaikea antaa, koska sekin vaikuttaa kuinka paljon kosteutta sisällä syntyy. Keittiöstä ja makuuhuoneesta lähtee paljon kosteutta, vähän käytetystä olohuoneesta vähemmän. Jos ulkomaalaus on tulossa työn alle vuoden parin sisällä, ehkä en huolestuisi rakenteiden väärästä järjestyksestä. Yleensä tällaiset prosessit ovat hitaita.

Sisäpuolisessa koolauksessa on ideaa, jos seinään laitetaan samalla eristettä. Hieman outoa, että lisäeristämisen mahdollisuutta ei ole käytetty. Toisaalta liikaakaan ei saa eristää tai hirsi jää pakkasella kylmäksi ja alkaa kondensoida. Yleensä suosittelen lisäeristämiseksi sisällä puukuitulevyä suoraan hirttä vasten. Joko 12 + 12 mm limittäin tai yksi 22 millin levy. Ainakin nurkkiin on hyvä laittaa paperia, joka pysäyttää vedon. Myös levyn taakse voi tukkia villaa niihin kohtiin, joissa levyn taakse jää rako, jotta mahdollinen kylmä vuotoilma ulkoa ei vaella levyn takana. Ainakin levyn kiinnittämisen jälkeen hirsin saumoihin jää tunneli. Siihen aina tukko rivettä.

Valkoinen kova mössö on ureavaahtoa. Se oli suosittu ei-hengittävä eristeaine 1970- ja 80-luvuilta. Sen paras ominaisuus oli, että se haihtui itsekseen pois.

Jos ulkomaali on hengittävä, tuuletusrakoa ei tarvita.

t. Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät