Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Makuuhuone vanhan hirsitalon yläkertaan
29.06.2016 09:14
Päivi Luode
Hei!
Meillä on kesämökkinä 1916 rakennettu puolitoistakerroksinen hirsitalo. Yläkerran toisen puolen päähän oli jo rakennettu huone, kun mun vanhemmat ostivat talon 1967. Sinne on laitettu paneelit kattoon ja seiniin sekä korkkimatto lattiaan. Paneelien alla on varmaan pelkät koolaukset, senverran ontolta seinät tuntuvat.
Nyt olisinkin tekemässä siitä toisesta päädystä myös huoneen.
Se pää on matalampi, koska alakerran se puoli on rakennettu myöhemmin ja alakerran katto on korkeammalla,kuin jo rakennetulla puolella. Myös alakerran tulipesien muuri menee vielä siltä puolelta. Ikkuna siellä on ehjä, mutta hiesiseinästä paistaa päivä läpi yhdestä kohtaa ikkunan vierestä.
Tarkoitus olisi tehdä tästä sellainen matala makuupaikka, patjat lattialla ja matalia kalusteita.

Minkälaisia neuvoja te antaisitte rakentamisen suhteen? Kannattaako eristää? ja jos niin millä? Vai tehdä kuten toinenkin huone. Entä seinäreikien paikkaaminen?

Siellä taitaa olla sahanpuruja lattialla, ne vissiin kannattaa jättää sinne , mikäli ne on kuivia?

Tietenkin haluaisimme kunnioittaa vanhan talon perinteitä, mutta kuitenkin kohtuullisin kustannuksin.
29.06.2016 15:05
Hannu Rinne

Hei

Lopullista vastausta ei voi antaa näkemättä paikkaa, mutta pari yleistä ajatusta:

Vinteillä on yleisesti ollut kesähuoneita. Ne kuumenevat helposti tukahduttaviksi, joten eristäminen on sen takia tarpeen: se pitää lämmön ulkona. Samoin keväällä ja syksyllä lämpö pysyy sisällä.

Vinttihuoneiden eristäminen on hankalaa, koska tilat ovat matalia ja eristettä pitäisi olla paljon varsinkin jos haluaa huoneen myös talvikäyttöön. Kesäkäytössä kymmenenkin senttiä auttaa. Mutta villan ja vesikaton väliin on jätettävä kunnollinen tuuletusrako.

Vanhassa talossa avovintti on turvallisin ratkaisu, koska mahdollinen kondenssivesi pääsee haihtumaan vintin suureen ilmatilaan. Sateella on myös helppo käydä tarkistavassa, että katto ei vuoda. Tämän takia jättäisin huoneen sivuille kylmät vintit, joiden kautta voi kerran vuodessa käydä tarkistamassa, että vesikaton alapinta on kunnossa.

- Hirsien väliin voi paukuttaa pellavarivettä riveraudalla. Irtorivettä saa perinnerautakaupoista, nauhatavaraa tavallisistakin rautakaupoista. Jos rakoon meinaa sataa vettä ulkoapäin, on sinne laitettava puurimasta paikkopala.

Terveisin
Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät