Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Multapenkki ja kivijalan vakaus
28.06.2016 20:52
Jussi Ahonen
Palstalla on käyty useita keskusteluja multapenkkirakenteen korjaamisesta tai korvaamisesta rossipohjalla. Päätin aloittaa kuitenkin uuden keskustelum otsikon näkökulmasta.

Meillä on multapenkin korvaaminen edessä noin 100 vuotta vanhan talon alimpien hirsien vaihdon yhteydessä. Ryömintätilalle tuntuisi jäävän tilaa vähintään minimiksi mainittu 50 cm, paksuimmillaan reilusti ylikin. Lattiat on nyt avattu ja hiekkatäytön tyhjennys edessä (suurtehoimuautolla).

Tuli kuitenkin vielä mieleen, että aiheuttaako maan kaivaminen koko talon alalta ja ryömintätilan avaami nen riskin kivijalan vakaudelle? Ts. Tukeeko multapenkki osaltaan myös kivijalkaa. Olen nähnyt kuvia täysin avatuista pohjista, onkohan näissä erikseen tarkasteltu kivijalan vakautta ennen kaivamista? Kuka tällaisen tarkastelun osaa tehdä? Muutaman kerran olen törmännyt kehoituksiin varoivaisuuteen kun multapenkkiä/kivijalkaa kaivetaan talon ulkopuolella.

Meidän kohteessa kivijalka on osittain vinon kallion päällä. Toisaalta lattiavasat on pääosin kunnossa ja kivijalka ulkopuolelta betonilla "kuorrutettu", nämä varmaan tukevoittavat rakennetta.

Haluan saada pohjan mahdollisimman tyhjäksi hiekasta (kallioon asti siellä missä mahdollista), koska talon alle kertyy tällä hetkellä vesiä ja tuulestusta ei käytännössä ole lainkaan (kissanluukutkin muurattu umpeen 80 luvun remontissa). Kosteus on tarkoitus saada kuriin ohjaamalla vedet hallitusti kivijalan ulkopuolelle salaojien, sepelipedin ja tuuletuksen avulla. Talon pelastus on lienee ollut kiviperusteisen uunin säännöllinen lämmitys joka on pitänyt alapohjan lämpöisenä.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät