Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

1900-luvun alun talossa yläkertaan rakennetun pesuhuoneen ja saunan uudelleen rakentamien.
21.06.2016 21:20
Teemu
Tuttavillani on 1900-luvun alun hirsirunkoinen talo johon on 90-luvulla rakennettu pesuhuone ja sauna yläkertaan. Saunan kuivakaivo on pettänyt jossakin vaiheessa ja valuttanut vettä välipohjaan pidemmän aikaa ennen kuin vesi tuli alakertaan asti. Nyt näin kävi ja pesuhuone ja sauna on tarkoitus rakentaa täysin uudestaan. Ajatukseni ei tietenkään mikään ihanne ratkaisu mutta tässä tapauksessa pakollinen. Ajatuksena on purkaa saunan osalta eli missä vuoto on tapahtunut niin avata koko välipohja ja pesuhuoneen osalta välipohja on tarkoitus purkaa yläkautta eli pesuhuoneen lattian purku.
Tämän hetkisestä rakenteesta ei ole vielä tietoa.
Mutta mikä olisi uusi rakenne välipohjan ja pesuhuoneen/saunan seinä/kattorakenne?

Toivoisin keskustelua erivaihtoehdoista. Museoviraston sivusto tuntuu olevan kaatunut joten sieltä en tietoa saanut.
Haluasin ehdottomasti ehdottaa ystävälleni perinnerakentamista kunnioittavaa korjausta ennen kuin joku "rakennusalan ammattilainen" rakenteet tekee...
29.06.2016 15:18
Hannu Rinne
Hei

Perinnerakentajan ensimmäinen neuvo: sauna ja koira pihalle.

Märkätilat ovat vanhojen (ja uusien) talojen vaikeimmat paikat. Vaikka kuinka yrittää tehdä oikein, silti tuntuu ongelmia ilmaantuvan. Paras olisi, kun vettä ei pääsisi koskaan suoraan lattialle eli peseytymistä varten olisi amme tai suihkukaappi.

Märkätilat ovat myös kohta, jossa suosittelen käyttämään moderneinta tekniikka eli vesieristykset nykyaikaisilla materiaaleilla. Tilasta myös kunnollinen tuuletus ulos, jotta se on hieman alipaineinen: kosteus ei silloin lähde tilasta poispäin.

Museovirasto suositteli edellisissä märkätilaohjeessa rakentamaan niin sanotusti huoneen huoneen sisälle, jotta hirsirungon liikkeet eivät rikkoisi vesieristettä. Jonkin verran on kritisoitu sitä, että tämän takia kahden seinän väliin jää tila, johon voi kondensoitua kosteutta (jos kylpyhuoneesta karkaa vesihöyryä). Hanki viimeisin Tuuma-lehti (www.tuuma.fi), jossa perinnearkkitehdit Saatsi & Saatsi esittelevät oman ratkaisunsa: kahden seinän väliin hiekkaa. Omassa kylpyhuoneessani on hirsistä irrallinen kakkosnelosrunko ja väli on täytetty puukuitueristeellä.

Kylpyhuone on niin vaikea, että hanki paikalle vanhaan taloon erikoistunut suunnittelija.

Museoviraston ohje näyttää ainakin nyt olevan täällä: http://www.nba.fi/fi/File/2132/korjauskortti-25.pdf

Terve
isin

Hannu
29.06.2016 21:12
Teemu
Kiitoksia vastauksestasi ja linkistä museoviraston ohjeeseen.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät