Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Mineraalivilla hirsien välissä
19.06.2016 16:50
S.K.
Omistan 1960 luvulla rakennetun kesämökin. Mökki ei ole varsinaisesti mikään perinnekohde, mutta se on rakennettu hienoista vanhoista hirsistä ja toivoisin sen säilyvän hyvänä vielä pitkään. Mökissä huolestuttaa kuitenkin kaksi asiaa:

Ensinnäkin, hirsien väliin on rakentamisen yhteydessä laitettu mineraalivillaa. Luulisin, että kyseessä on lasivilla. Joissakin kohdissa seinää on selviä lahovaurioita. Erityisesti nurkat ja varausten välit ovat siis paikoitellen lahonneet. Paikat ovat nyt kuivan tuntuisia, mutta pelkään lasivillan sitovan itseensä kosteutta ja lahottavan hirsiä pikkuhiljaa. Erityisen ongelmallista on, että villaa on laitettu myös salvosten ja nurkkaylitysten väliin.

Toinen mieltä askarruttava asia on se, että koko mökki on maalattu ulkoa päin jonkinlaisella lateksimaalilla. Tämäkin on tietääkseni lahoamisen kannalta oikein suotuisa asia. Lahoamista haluaisin toki välttää.

Kysymykseni kuuluukin, että miten tilannetta olisi paras lähteä korjaamaan? Lasivillan poisto hirsiä yksitellen nostelemalla kuulostaa kovin vaivalloiselta. Mutta voisiko esim. helposti saatuvilla olevan lasivillan leikata/kaapia välistä pois (sisä- ja ulkopuolelta) ja tilkitä sen jälkeen varaukset uudelleen tiukasti pellavalla. Ulkopuolelle voisi laittaa kenties tervattua rivettä. Varauksen keskelle jäisi toki vielä lasivillaa, mutta kosteuden pääsy sinne asti olisi kuitenkin vähäisempää?

Lateksin poistamiseen olen ajatellut, jonkinlaista piilutuslaikkaa. Piilu-Paavoa tms. Myöskin kuivajääpuhallus käväisi mielessä.

Millaisia aatoksia tämä herättää?
10.09.2017 17:30
Antti Sandgren
hei minä kanssa korjaan vanhaa pelkkähirsisaunaa ja sama homma kun saunaa on sirretty 80 luvulla on lasivilla laitettu joka paikkaan,itse otan kaiken pois mitä vaan saan ja korvaan pellavarivellä,pitäisi kuivua kun/jos kastuu.

Aikoinaan maalasin vanhempien talon kun edellisen kerran oli maalattu latexilla,helpoin oli terävä lasta ja raaspi millä latexi lähti levyinen irti,alla märkä puu! karmeaa myrkkyä siis...

hirsiä kannatta vaihtaa sekä paloina vaihtaa lahot pois,kova työ mutta hyvä tullee.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät