Viimeisin kommentti:
Hannu Rinne, 20.06.2018
Mitä sisäkaton ja selluvillan väliin yläpohjaan?
Hei Olet oikella asialla, kun revit muovin pois! Kaikkien rakenneosien on oltava hengittäviä. Niin kauan kun veto pysäytettiin sanomalehtipape...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Päätä pahkaa ongelmiin...
28.03.2016 11:12
Ruohonen Heidi
Olemme puolison kanssa "siinä hilkulla" tehdä tarjousta yli 100-vuotiaasta hirsitalosta, mutta uhkakuvat tulevista ongelmalöydöistä jarruttavat. Tiedossamme on nimittäin kohteeseen n. 30 vuotta sitten tehty täysremontti, mutta remonttitietojen, ja ensimmäisten silmämääräisten tarkasteluiden perusteella, talolle on kuitenkin taidettu tehdä enemmän haitaa kuin hyvää.

Talo on ollut nyt vuoden asumatta, mutta lämpöjä on pidetty päällä. Ihan hajuton ilma ei ole, mutta hometta en siinä ensi nuuskaisulla havainnut - lähinnä vuoden tyhjillään olleen, vanhojen likaisten materiaalien "tuoksua". Viemärin osalta oman pistävä arominsa aiheuttanee kuivunut vesilukko.

Ratkaisut tarjouksesta ja mahdollisesta ostosta teemme luonnollisesti omiin tuntemuksiimme ja kykyihimme perustuen, mutta toivoisin saavani asioihin täällä lisää perspektiiviä, eikä faktoistakaan olisi haittaa...

Jos aloitan talon katosta - katteena on tiili ja remonttitietojemme mukaan sekin on korjattu (vaihdettu) muun remontin yhteydessä 30 vuotta sitten. Sammaloitumisesta päätellen katon huolto on kuitenkin jäänyt hoitamatta kaikkina näinä vuosina, ja joko siitä johtuen tai reunimmaisen tiilirivin naulaamattomuuden vuoksi reunatiilet ovat liikkuneet, siirtäneet reunalautaa ja -peltiä paikoiltaan ja antaneet valumavesien päästä käsiksi katon harjaan. Sammalta lukkuun ottamatta muu osa katosta näyttää olevan paikoillaan, joskaan rikkoutuneista tiilistä ei ole tietoa. Kattoremontti on siis edessä ainakin vahingon osalta, mutta mahtaako muualta riittää pelkkien tiilien vaihto - ovatkohan aluskate ja ruoteet säilyneet ehjinä - vai onko edessä 180m2 täysremppa. Piippua ei talossa ole, tulisijat on remontin yhteydessä poistettu.

Suurin huolenaiheemme on talon lattia. Vanha lautalattia on purettu ja talon sisään on valettu koko lattian osalta betoni. Tämä on vanhojen talojen remontoinnissa itselleni täysin uusi juttu ja sen suhteen olenkin aivan "hukassa". Mitä on odotettavissa, mitä pitäisi asialle tehdä? Itse en koskaan tekisi vanhalle talolle näin, lukuun ottamatta tulisijan paikan korjausta.... Viemäreitä on useita: wc:t 3 kpl, joista yhdessä suihku (mutta ei saunaa), keittiö ja ns. kuraeteinen, jossa oven/seinän viereen tehty kenkien huuhtelupaikka. Lattioiden päällysteenä on vessan/suihkun, keittiön ja eteisten osalta muovimatto, muualla korkkimatto.

WC/suihkun osalta suihkun kohdalla seinässä on "jotakin" muovitapetin takana. Se on siis katon lisäksi toinen kohta, jossa tiedämme olevan varmuudella kosteusvahinkoa ja korjattavaa. Laajuus on vielä selvittämättä, mutta lisätietoa saamme, mikäli päädymme tarjoamaan ja jatkamme kuntokartoitusta asiantuntijan kanssa.

Entäpä sitten seinät ja ikkunat. Ikkunat on tietenkin vaihdettu - ovat nykystandardin mukaiset, 2-lasiset, ehjät, tiiviit. Hometta tai muuta epämääräistä ainakaan pokissa ei näy. Talon seinät on ulkoapäin siistit, eli punamullalla maalattu hirsi, joka on lisäeristetty sitten sisältäpäin. Tiedossa on, että seinäeristeenä on purua, mutta myös mineraalivillaa... muovia ei kuulemma ole laitettu. Taloon tutustuessamme oli useampi lämpöaste, ei juurikaan tuullut... joten talo tuntui "lämpimältä" ja tiiviiltä. Hyvä - ja huono - hirsitalon kohdalla.

Kaiken kruununa on tietenkin yläkerta, joka on otettu asumiskäyttöön remontin yhteydessä. Talon sivuille emmee päässeet, molemmille sinustoille on kyllä kulku mutta luukut oli siististi ruuvattu lukuisilla ruuveilla kiinni - ja meisseli jäi meiltä ikävä kyllä kotiin - joten se osio talosta jäi vielä näkemättä. Yläkerrassa tosiaan oli alakertaa hieman pistävämpi haju, mutta arvelen sen johtuneen vessan kuivasta hajulukosta. Homeen hajua ei ylhäältäkään havaittu.

Tässäpä tämä "klassikkotapaus" lyhykäisyydessään. Tiedämme vaarat, toivomme hiljaa, että kyseisen talon kohdalla olisi tapahtunut "ihme", eikä mahdottomia vaurioita olisi syntynyt. Mutta jo pelkästään korjauskustannusten karkea arvio hurjimmassa kauhuskenaariossa auttaisi... Sen tiedämme, että tehtävää on, mutta riittävätkö rahkeemme - ja rahamme. Siitä riippuu nyt meidän seuraava siirtomme. Jos saisimme yllä mainittuihin asioihin lisävisioita, olisimme enenmmän kuin kiitollisia.
10.04.2016 16:05
Sampo Vaarala
Tutkikaa tarkemmin rakennusta. Vesikaton alusrakenteet pitää nähdä. niin tietää kuinka iso kattoremppa on edessä. Valetun lattian muuttaminen takaisin joksikin muuksi on ainakin kallista tai työlästä. Toivottavasti lattia on toteutettu hyvin. Joskus laatan alla saattaa olla hajuja aiheuttavaa eloperäistä materiaalia. Rakenne voi myös nostaa kosteutta puurakenteisiin.
Tuonlaisessa kohteessa pitää päästä käsiksi talon runkorakenteisiin. Jotta voidaan todeta missä kunnossa hirsirunko on.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät