Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Väliseinän painumavara
07.02.2016 13:22
Antti S
Tervehdys,

Lähes sata vuotta vanhasta hirsitalosta on purettu 80-luvun alussa hirsinen välisenä ajan tarpeita vastaavaksi. Nyt on tarve ennallistaa väliseinä ja rakenne tulisi olemaan vastaava kuin Rakenteet-osion väliseinässä. On herännyt kysymys tuleeko seinän pystytolppien mahdollistaa painuminen vai tuleeko niiden kantaa yläpuolista kuormaa? Uutuuttaan rakennus ei enää painu mutta vanhan sanonnan mukaan hirsitalo painuu niin kauan, että se on kivijalassa.
12.02.2016 19:31
Hannu Rinne

Hei

Jos paikalla on ollut aikoinaan hirsiseinä, niin se on ollut kantava seinä. Kun seinä on poistettu, on yläpohja voinut joustaa hieman alaspäin. Uusi seinä tulee tehdä tukevaksi siihen korkeuteen joka huoneessa nyt on. Jos yläpohja on painunut paljon, voi sitä tunkata varovaisesti, mutta liike voi siirtyä myös alapohjaan, joka painuukin alaspäin. Vuosikymmenten aikana liikkunut hirsirakenne oikenee hitaasti.

Vanha hirsiseinä nousee ja laskee ilmankosteuden vaikutuksesta vanhanakin hieman, mutta niin vähän, että uudelleen tehdyn seinän uskaltaa tehdä rankarunkoisena eli joustamattomana. Jos oikein järkeilee, niin ehkä sivuseiniin tukeutuvat pystytolpat voi jättää hieman (1-2 cm) vajaiksi ylhäältä ja alhaalta, niin hirsiseinällä on hieman liikkumavaraa.

Terveisin
Hannu

25.02.2016 12:58
Antti S
Kiitos Hannu vastauksesta,

Talo on kallion päällä kauttaaltaa ja ryhdissään. Ilmeisesti vanha sanonta viittaa rakennuksen lopulliseen lahoamiseen.

Muotoilin asian hieman epätarkasti. Puu kosteuselää säteen suuntaa kymmenkertaisesti verrattuna syysuuntaan, joten aiheuttako tämä jännityksiä pystytolppiin, kun hirret kuivuvat, jos ei jätä elämisvaraa? Tosin hirsien suhteellinen kosteus on luokkaa 6 % talvisaikaan ja materiaalien kannattaa antaa tasaantua huonetilassa ennen kuin niistä rakentaa.
11.03.2016 20:19
Hannu Rinne
Hei

Kun hirsi on vanhaa, ei hirsiseinä elä enää kovin paljoa, eli seinän korkeus ei juurikaan muutu vuodenaikojen mukaan, mutta toki vähän. Tämän takia suoraan seinään kiinnitetty kakkosnelonen voi ainakin teoriassa estää seinää elämästä. Toisaalta puurakennuksen kaikki osat joustavat hieman, joten seiniin tuskin tulee rakoja talvella sen takia, että pystytolppa jäisi pitämään ylintä hirttä kiinni. Mutta kuten aluksi ehdotin, ehkä uuden väliseinän vanhaan hirsiseinään tukeutuvat tukitolpat voi jättää hieman vajaiksi.
Seinän välitolpat pitävät yläpohjaa ylhäällä, mutta se taipuu varmasti sen 1-2 senttiä, minkä hirsiseinä elää.

Joutuu tässä itsekin jäämään juupas-eipäs tuumailuun. Jos aivan tarkkoja ollaan, saisi uusi väliseinä olla joustava kuten hirsiseinäkin. Toisaalta väliseiniä on aina tehty pystytavarasta, jopa aikoinaan hirsitaloihin. Kun vaakahirsiseinät ovat painuneet, on liike jatkossa niin pientä, että ei siitä käytännössä ole haittaa. Jos ei nyt sitten hieman tapetti nurkissa kurttaa.

Terveisin
Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät