Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Vedeneristys vanhan hirsitalon keittiöön
30.12.2015 20:46
Pia Eklund
Olemme remontoimassa 1850-luvulla rakennettua taloa. Keittiö ja tupa ovat multapenkkipohjalla, päällä 45mm paksut pontatut lankut. Meillä vedetään nyt uudet vesijohdot keittiöön ja kuulimme tänään, että nykymääräysten mukaan pitäisi tehdä vedeneristys keittiön vesipisteiden ja johtojen alle. Ehdotettiin Kiilto Kerafiber ja -primer. Tämä kuitenkin mietityttää; onko tällainen tarpeen ja voisiko sen hoitaa ympäristö- ja perinneystävällisemmällä tavalla? Ei ilm. riitä pelkät yksittäiset kaukalot keittiökoneiden ja tiskialtaan alle, koska putket tarvitsivat kokonaisempaa suojaratkaisua. Jos jollakulla on luovia ratkaisuja tähän hätään olisimme hyvin kiitollisia!
23.11.2016 10:15
Väinö Harha
Hei
Vastaan tähän myöhään mutta toivottavasti auttaa jotakuta.

Nyt joku on tulkinnut määräyksiä mutkat suoriksi oikoen. Asiaa koskevat pykälät löytyvät rakennusmääräyskokoelman osista D1 ja C2 esim http://www.finlex.fi/data/normit/28208-D1_2007.pdf ja http://www.finlex.fi/data/normit/1918-c2.pdf

Säännökse
t jautuvat määräykseen (sitova) ja ohjeeseen (tulkinta). Ohjeessa on tulkinnan varaa, jos määräyksen toteutuminen pystytään osoittamaan ...

Vesijohtojen asentamista koskeva määräys D1 2.4.1 kuuluu "Rakennukseen asennettava vesijohto ja siihen liitetyt laitteet on sijoitettava siten, että mahdollinen vesivuoto voidaan havaita luotettavasti ja ajoissa, ja vesijohto voidaan helposti tarkastaa ja korjata..." Ohjeessa 2.4.1.1 annetaan 7 eri esimerkkiä asennuksesta.

C2:n ohjeessa 8.1.1.1 sanotaan "Vesijohdot tulisi sijoittaa näkyville tai koteloon, josta vuodon sattuessa vesi ei pääse tunkeutumaan rakenteisiin
vaan ohjataan sopivaan kohtaan vuodon havaitsemiseksi. Putkien tulee olla helposti tarkastettavissa ja korjattavissa.". Huomaa sana "tulisi", joka on ohjeellinen, ei sitova.

Eli yhteenvetona esimerkiksi pintaasennetut vesijohdot ovat määräysten mukaisia ilman rakenteen vesieristystä (huomioiden mahdollisen kondenssiveden esto).
Vesilaitteet, kuten astianpesukone, vaativat minimissään alleen vesitiivin kaukalon C2 8.1.1.2 mukaan. Myös esim. tiskipöydän (josta mahdollinen vesi valuu pesualtaan kautta viemäriin)päälle asennettu APK täyttää määräyksen vaatimuksen.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät