Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Hirsien välissä olevan riveen sekä hirren käsittely?
01.09.2015 18:38
Leeni
Kaivoin esiin 1930 rakennetussa talossa yhden hirsiseinän. Kyseessä väliseinä, aikanaan alunperin paikalla ilmeisesti ollut vain aitta, josta on jatkettu sitten enemmän asuintilaa.
Toiselta puolen seinä siis on alkujaan ollut ulkoseinä ja se on punamultainen. Lueskelin täältä muita keskusteluja ja esim. Osmo puuvahaa oli mainittu että voisi käyttää värjäämiseen, tuo punamulta ei ihan sisäseinänä ole ehkä kovin hyvä? Haluaisin seinästä tummanharmaan tai mustan.

Isompi ongelma kuitenkin on tuo hirsien välissä oleva eriste, en osaa sanoa onko pellavasta vai sammalta vai mitä, mutta jokatapauksessa pölisee helposti. Olen imuroinut seinää ja rapsinut siten pois että on vaan siellä syvemmällä, mutta silti sitä sieltä helposti pölisee, on niin rutikuivanut kasaan. Voiko sitä jollain käsitellä, että se ei pölyäisi?

Lueskelin myös, että hirrestä ei maalia saa pois millään. Onko näin? Toisella puolen hirsi on kaunis ihan sellaisenaan, mutta ongelma on se, että aikanaan joku aiempi asukas on hirsikaton maalannut valkoiseksi ja näemmä samalla roiskunut maaliläiskiä seinäänkin. Voikohan niitä saada pois ihan maalipesulla tms. vai sopiiko se tuollaiselle hirrelle lainkaan? Mielelläni en sitä seinää kuitenkaan maalaisi vaan pitäisin hirren sellaisena kuin onkin, ehkä väritön osmo vaha siihen vain suojaamaan?
06.09.2015 08:06
Hannu Rinne
Hei

Hirren väliin voi lyödä uutta pellavarivettä, joka tukkii kahden hirren välissä olevan raon. (Esim. Domus Classica: Tilkerauta + pelavarive.) Riveestä pyöritetään sopivan paksuinen nauha, joka paukutetaan tilkeraudan ja nuijan avulla rakoon.

Toinen kysymys, eli se miten hirren käsittelee, on enemmän kulttuurinen. Aina kun ollut makua ja rahaa, on maalaismainen hirsi peitetty. Se on ollut vain tukirunko, joka savirapattu, peitetty lumppupaperiarkeilla, pinkopahvitettu tai levytetty. Huoneessa on näkynyt maalaus, sabluunakuviointi tai tapetti.

Jos haluaa paljaan hirren esille, täytyy hyväksyä se, ettei pinta ole aivan priima. Joutuu pohtimaan sitäkin kumpi on suurempi paha: maaliläiskät vai niiden poistamisesta syntyvät vaaleammat alueet. Pienimmällä vaivalla voi päästä kun raaputtaa läiskiä puukonkärjellä ja sävyttää pienet vaaleat alueet millä tahansa: vaikka kahvia nästyykiin ja töpöttelee seinää. Punamulta lähtee minkä lähtee kovalla harjalla.

Sisäseinän käsittelyssä on huolehdittava siitä, että pinta pysyy hengittävänä eli asunnossa syntyvä kosteus voi siirtyä seinään. (Ulkopuolella on oltava myös hengittävä rakenne, jotta kosteus pääsee ulos ulkoilmaan asti.) Mikä tahansa pintakäsittelyaine yleensä heikentää hengittävyyttä. Vesiliukoinen petsi voisi olla vaihtoehto vahalle. Mutta tosiaan: voisi sen jättää silleenkin. Sen punamullatunkin, kunhan kuuraa ja jynssää sen mikä kohtuudella lähtee.

t. Hannu


Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät