Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Rossipohjan haju siirtyy asuintilaan
24.08.2015 12:18
Kati
Kiitos palstasta!
1952 rakennettu rintamamiestalo ja ongelmana on sisäilman haju. Asuttu 5 vuotta ja nyt alkaa jo mielenterveys mennä hajun kanssa. Luonnollisesti ostovaiheessa ei havaittu mitään hajua..

Rossipohjasta poistettu valtava määrä olkia, nyt pelkkä maaperä. Lisäksi laitettu tuuletusluukkuihin tuulettimet, jotka toimii ajastimella 15min/1h joka tunnilla.

Keväällä uusi kuntokartotus, mitä voisi tehä -> tuuletusikkunoihin lisättiin räppänät. Ei apua.

Alapohjassa ei pitäisi olla vaurioita.

Onko mitään enää tehtävissä, ettei talossa olisi sitä surullisen kuuluisaa "vanhan talon hajua"
07.09.2015 21:23
Hannu Rinne

Hei

- Onko remontissa kaikki paikat tiivistetty siten, että ilmaa ei pääse asuntoon raoista eli onko kaikki lattiat ja seinät paperoitu siten, että ei ole ilmavuotoja.
- Korvausilman on tultava asuntoon seinässä olevan raitisilmaventtiilin kautta ei rakosista. Hengittävä talo ei tarkoita sitä, että ikkunoista ja nurkista vetää.
- Mitä tehokkaammin ilmaa pumpataan asunnosta ulos (raikkauden toivossa), sitä enemmän likaista ilmaa tulee rakenteista sisään. Pieni ylipaine asunnossa pysäyttää tämän.
- Hajun lähde voi olla myös joku vanha materiaali, johon haju on tarttunut. Onko sisäpinnat vaihdettu?
- Haju on molekyylejä, jotka voi "kuolettaa" otsonoinnilla. Tästä on toki mielipiteitä puolesta ja vastaan. Mutta joskus ilmeisesti kertaotsonointkin on auttanut. Katso esim.: http://www.hajutpois.fi/
- Toinen hajunpoistotekniikka on kuivasavu, katso esim. http://www.korpikorpi.fi/palvelut/erikoistyot/
- Kemiallinen hajunpoisto toimii vain jos hajua ei enää synny lisää, vaan vanhat hajut ovat kiinnittyneet asunnon materiaaleihin.

Terveisin
Hannu
07.09.2015 21:29
Hannu Rinne
PS
Katso myös tämä keskustelu:
http://www.rintamamiestalo.fi/viewtopic.php?f=9&t=8247


Hannu
17.11.2015 10:04
Ulla
Hei vaan.
Meilläkin koko rossipohja putsattu -56 rakennetusta rintamamiestalosta. Siellä oli vaikka mitä! Hyvän puhdistuksen jälkeen laitettiin joku kangas maapinnan päälle ja legasora. Tila on matala, mutta siellä pääsi ryömimällä toimimaan ja kontaten. Tuuletusreikiä on kivijalassa ja laitettiin kaikkiin tuuletuspaalut.
Lattiaremontti tehtiin ja purut vaihdettiin puhallus Ecovillaan. Pari seinää on jo putsattu puruista ja tilalle laitettu Ecovillaa. Remontti jatkuu ensi kesänä.
No, ongelma on sama kuin Katilla. Alapohjasta tulee ylipaineella hajua sisälle. Emme nyt vaan saa päähämme miten saisi sinne alipaineen. Jollain imusysteemilläkö? Mutta mistä kohtaa ulos? Talon asuintiloissa on valtava alipaine tuuletusreikien lisäämisestä huolimatta. Ei ymmärrä enää? Pölyä pukkaa sisälle jostain hulvattomasti ja sitä hajua, maan haju tai mitä lie. Jossain välissä meillä oli joku asiantuntija katsomassa talon kosteustilanteen ja oli maljoja siellä sun täällä ja hometta ei ollut ja ei sitä kyllä näykkään silmällä missään. Pinkopahveja myös on jossain seinän sisällä vielä ja ne jo poistetut kyllä haisivatkin. Siellä oli lattian alla myös maalta haisevia sanomalehtiä, aikakausilehtiä ja ties mitä.
Talossa ollaan asuttu itse jo yli 30 vuotta. Hajut ovat tulleet nyt kosteiden vuosien jälkeen hermoja raastavaksi. Kaikki sitä ei huomaa? Siispä, miten saada asuintiloihin lisää raitista ilmaa? Kerro Kati miten teillä edistytään hajutaistelussa. Neuvoja otetaan vastaan. Ongelma on siis nuo paineet ja paineenvaihtelut. En ole kiinnostunut nyt homeista, näitä keskusteluja kyllä on hysteriaan saakka. Kiittos paljon etukäteen.

17.11.2015 10:25
Ulla
Lisäisin vielä edelliseen, että meillä on alkuperäinen täysin toimiva pönttöuuni ja olemme nyt epäilleet että haju tulee sen "kakusta" sielllä alapohjan alta rossipohjasta. Se oli sellainen tiilikasa jossa oli hajuja tai varmasti vieläkin on. Sekin putsattiin parhaalla mahdollisella tavalla.
Meillä kävi hormien putsaajat vuosi sitten ja savuhormit tarkistaa ja puhdistaa tietysti vuosittain nokikolari. Olen muuten ainut jolla silmiä karvastelee tässä talossa ja epäilen juuri tuota pönttöuunin pohjaa ja/tai hormeja aiheuttajaksi. (Saattaa olla muutkin materiaalit, koska meillä on maalattu ja tehty sitäsuntätä.) Miksi sitä kakkua nyt sitten oikeasti nimitetäänkään. Pölyn tulo on siis suuri ongelma myös tuon virheellisen paineen takia. En ymmärrä mitä se pöly on, ecovillaa, muuripölyä, lecasorapölyä. Se ei ole normaalia huonepölyä. Viimeisestä remonttiosuudesta aikaa puoli vuotta.
05.12.2015 20:59
Pientalollinen
Miten kuvailisit uuninperustuksen hajua? Onko se sellainen jotenkin hiukan ruokaisa, makea ja maanläheinen? Ehkä ripaus paistettua omenaa ja maustekakkua? Ja kenties toinen ripaus aromikasta mullan tuoksua?

Tuon tyyppiseen hajuun/tuoksuun olen törmännyt hyvin monissa vanhoissa taloissa. Eräs sukulaismieheni asui sellaisessa talossa lapsena ja hänestä kyseessä on ihan hyvä ominaishaju, joka tuo hänelle lapsuuden mieleen.

08.12.2015 23:42
Pientalollinen
Ulla, miten se uunin alapuolella oleva kakku putsattiin?

P.S.
Tiedät kai, että lattiasieni saattaa erittää suuret määrät punaruskeaa pölyä/jauhoa. Se näyttää kanelilta, mutta ei haise muistaakseni miltään.
28.12.2015 21:22
Kati
Ulla, meidän remontti odottaa tulevaa kesää. Ja kauhukseni luin teidän remontista, ettei se välttämättä auta. Huoh. Eli kaikki vielä edessä.
Pientalollinen, ominaishajukin tulee jostain mutta mistä. Kaikki talot eivät kuitenkaan haise.
28.12.2015 21:26
Kati
Kiitos tietysti Hannu kommenteista! Lattiaremontti tulossa ja tarkoitus tiivistää kaikki? että ongelma väistyy. Seinät sitten toisessa erässä. Hajun huomaa selvästi, kun on päivän poissa. Tunnin kahen poissaolo ei ole merkittävä
30.12.2015 09:37
Hannu Rinne
Hei

Tämä ei välttämättä auta, mutta kertoo kuinka vaikeita hajut ovat. Yksi huoltomies kertoi: Suureen kerrostaloasuntoon tehtiin täydellinen remontti. Osittain ulkomailla työskentelevät omistajat haistoivat pahan hajun aina tullessaan kotiin. Syytä etsittiin, mutta mitään vikaa ei löytynyt. Lopulta kylpyhuoneen lattiakin purettiin ja viemärit uusittiin. Ei auttanut. Sitten joku alkoi tutkia sisäremontin materiaaleja ja osoitti olohuoneen seinää, johon taiteilija oli maalannut teoksensa suoraan. Ehkä se tuoksahti hieman… Maalauksen päälle vedettiin lakka ja haju loppui siihen.

t. Hannu
03.01.2016 11:08
Ulla
Hei vaan Kati, Hannu, Pientalollinen ja kaikki. Hyvää UuttaVuotta vaan meille kaikille!
Muurin "kakku" putsattiin ja imuroitiin mahdollisimman hyvin puhtaaksi ja lecasoraa ympärille.
Haju on sellainen tunkkainen maanhaju/maatunut (ei imelä). Betonisokkeli haisi myös maatuneelle paikoittain. Siellä alapohjassa kaivettiin myös anturaan saakka ja laitettiin 16 mm. sepeli reunustaan. Ulkopuolelle patolevy ja sepeli ja salaojat putsattu pari, kolme vutotta sitten. Hulevesijärjestelmät on. Meillä siellä alapohjassa oli muuten aikas kuivaa, joten varsinaista vettä siellä ei ollut.
No, kevät tulee ja hommat jatkuu, ikäväkyllä. Toivon ja rukoilen että joskus vielä saadaan koti jälleen raikkaaksi. Muuten, usein illalla myöhään haju hälvenee...ja voin kokea lähes hajuttomuuden...ilmanpaineen muutos? Aaapuva!!
Kerro Kati miten teillä hommat sujuu. Päivitän taas joskus omia kokemuksiani.
Me ei olla yksin taistelussa, mutta se ei kyllä valitettavasti lohduta.
Onnea matkaan!
T. Ulla22.01.2017 10:54
Pientalollinen
Olen huomannut omassa rintamamiestalossani saman jutun kuin Ulla että lattioille ja pinnoilla kertyvä pöly on erilaista kuin normaali huonepöly eli sellaista kumman jauhomaista. Väri ei ole kuitenkaan ruskea vaan hyvin vaalean harmaa.

Talossani tuntuu myös aiemmin kuvaamani outo tunkkainen, hieman neilikkainen haju etenkin jos avaa rossipohjan luukut ja tuvan hormiseinän yläosassa olevan poistoilmaluukun, jolloin taloon syntyy alipaine.

Olen päätynyt nyt siihen, että yhden väliseinän sisällä kulkevaan vesijohtoon on syntynyt ehkä mikrohalkemia, joista tihkuu kosteutta seinän sisusten kautta lattiatäytteisiin. Betonista valettu kellari kulkee kyseisen seinän alla, ja luulen, että kellarin päällä oleva sahanpuru on alkanut kostumaan tarjoten mainiot oltavat monenmoisille mikrobeille. Tätä teoriaa tukee se, että kyseiseen seinään rajoittuva nurkka haiskahtaa pahiten ja lisäksi hirsiseinää peittävien lastulevyjen muutamasta kiinnitysnaulasta on korkkautunut maalia irti.

Kun jouduin katkaisemaan vedet useaksi viikoksi sattuneista syistä, jolloin paineet siis katosivat putkistosta, haju katosi muistaakseni viikossa tai kahdessa. Haju palasi yhtä nopeasti kuin oli kadonnut, kun vesijohto paineistettiin uudestaan.


Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät