Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Onko sisäilmaongelma pilannut muuten hyvät hirret?
22.08.2015 21:32
Anna Vietimaa

Suunnittelemme uudisrakennusta vanhan asuintalon hirsistä. Talo on ollut kymmeniä vuosia tyhjillään ja katon vuotamisen takia siellä haisee vahvasti home. Sisäseinät on pinnoitettu Halltexilla. Hirret ovat säilyneet kuivina, mutta ovatko nekin sisäilmahomeen pilaamia?
06.09.2015 06:56
Hannu Rinne
Hei

Kun olisikin keksitty sellainen mittari, joka mittaa kätevästi pöpöjen ja itiöiden määrän ilmassa ja eri materiaaleissa. Ei ole.

Homeet kasvavat pääsääntöisesti aina materiaalin pinnalla eivätkä vahingoita sitä syvemmältä. Laho sen sijaan syö itse puutakin. Jos hirret siis näyttävät puhtailta ja siisteiltä, eivät ne ole huonoiksikaan menneet. Putsaamaan niitä toki joutuu. Paha haju voi olla vaikea saada pois. Vaihtoehtoja ovat perinteiset vesi- ja etikkapesu tai modernimpi otsonointi, joka tehdään siihen tarkoitetulla laitteella.
Pitääkö hirret saada näkyviin? Tätä halutaan usein, mutta yleensä maallakin on heti varallisuuden lisäännyttyä peitetty hirsiseinä. On käytetty savirappausta (1700-luku), lumppupaperiarkkeja (1800-luvun puoliväliin), pinkopahvia (1800-luvun jälkipuolelta) ja levyjä (1900-luvun puolivälistä eteenpäin).

t. Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät