Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Uuden lattian käsittely öljyvaha vs.öljy
27.07.2015 16:55
T.I
Käyttökokemuksia hakisin, öljystä ja öljyvahasta? Meillä käsiteltävänä 20M2 yläkerran uutta mäntylautalattiaa. Tavoitteena mahdollisimman hengittävä pinta joka kuitenkin kestäisi 14v mimmin kulutusta.

09.08.2015 11:04
Hannu Rinne
Hei

Lattian kestävyys riippuu siitäkin millaista lautaa lattia on. Jos se on sata vuotta vanhaa, vaikka nyt hiottuakin lautaa, on pinta itsessään melko kova. Uusi lauta sen sijaan on useimmiten huokoista. Ylipäätänsä puu on nykyään usein heikompilaatuista kuin aikoinaan ja tämän lisäksi puu kovettuu ensimmäiset 900 vuotta.

Öljytty tai vahattu lattia ei päästä lävitseen nestemäistä vettä eli se ei tiukan tulkinnan mukaan ole hengittävä. Lattiassa kuitenkin, mielestäni, riittää vesihöyrynläpäisevyys eli mahdollisesti lattian sisään päässyt kosteus pääsee myös haihtumaan ulos.

Jos vaha tai öljy on tummaa ja lattia kovalla käytöllä, näkyy lattiassa helposti naarmu, kun vaalea puu tulee esille. Jos on aikaa odottaa, suosittelen pellavaöljymaalia. Sen kuivuminen kestää kauan, mutta pinta on täysin hengittävä ja kunnolla kuivunut maali kestää hyvin kulutustakin.

Perinnemestarin kesämökkikirjassa on taulukko perinteisistä lattian pintakäsittelyistä.

t. Hannu


Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät