Viimeisin kommentti:
Hannu Rinne, 20.06.2018
Mitä sisäkaton ja selluvillan väliin yläpohjaan?
Hei Olet oikella asialla, kun revit muovin pois! Kaikkien rakenneosien on oltava hengittäviä. Niin kauan kun veto pysäytettiin sanomalehtipape...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Hirsitalossa ilmastointi ja styroksia eristeenä
13.07.2015 13:37
Sari
Hei,

Olisi ajatus saada hirsitalosta pitkäikäinen asunto. Kyseinen hirsitalo on noin 100 vuotta vanha, hyvän kivijalan päällä oleva ryhdikäs mökki. Talo ei ole luultavasti koskaan ollut pitkiä aikoja kylmillään, vaikka siinä ei aina ole asuttu. Talo on "peruskorjattu" noin neljäkymmentä vuotta sitten. Silloin sisäseiniin, lastulevyn alle on asennettu styrox-levyjä. Myös jossain kohtia kattoa on styroksia tai muuta vastaavaa vaahtolevyä. Asuntoon on lisätty noin kymmenen vuotta sitten ilmastointikone, joka imee ilmaa myös kivijalasta, talon lattian alla olevasta tilasta. Samaisessa tilassa on myös joitain kissanluukkuja,jotka ovat auki. Ilmastointi on asennettu aikoinaan sisätilan ummehtuneen hajun takia. Hajun aiheuttaja luultavasti oli talon alle tiputetut vanhat eristeet.

Nyt pohdimmekin, mitä kyseiselle talolle on järkevää tehdä. Häiritseekö ilmastointi jotenkin hirsiseinien toimimista, jos sisäseiniin asentaa esimerkiksi Leijona -levyä ja hengittävän tapetoinnin sekä paperoinnin? Yläpohjassa on puhallettu ekovillaeristys ja lattiassa kuulemma vanhat muinaiset sammaleristeet. Riittäisikö talon eristämiseen esimerkiksi vain lattian ja yläpohjan paperointi ja mahdollinen lisäeristäminen, jos seinät jättäisi hirrelle tms. lisäeristämättä? Ulkoseinissä lisäeristettä ei ole, vain laudoitus.

14.07.2015 17:52
Hannu Rinne
Hei

Karut ohjeet: styroxit pois, ilmastointikone pois. Molemmat sotkevat perinteistä painovoimaista ilmanvaihtoa. Piätisi purkaa alkuperäiseen tilaan ja sen jälkeen lisäeristää hilitysti hengittävillä materiaaleilla.

Jotta hajun saa pois, voi joutua varsin isoon remnonttiin. Ensin voi yrittää poistaa kaiken, josta arvelee hajun johtuvan, mutta vuosien saatossa pinttynyt haju voi olla kiinni jo kaikissa pinnoissa.

Monet haluavat paljaat hirsiseinät näkyville, mutta hirsi ei ole kovin hyvä eriste. Siksi suosittelen sisäpuolelle puukuitulevyä. Hirsi ei myöskään historiallisesti ole useinkaan oikea vaihtoehto: aina kun on ollut varaa tai tyylisilmää, on paljaat hirret peitetty.

Kylmä ilma eli veto pyrkii sisälle nimenomaan lattian läpi, ja samalla sisälle tulee tunkkaista ilmaa. Viittaa siihen, että lattia pitää avata ja remontissa on kiinnitettävä huomiota erityisesti vedon estämiseen eli paperointiin. (Kesämökkikirjassa on tällaisesta remontista tarkat ohjeet.)

Terveisin
Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät