Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Hirsitalon runko
08.07.2015 08:22
Sami
Arvioikaahan, kuinka käynyt. Ostettiin juuri yli satavuotias hirsitalo ja tuvan ulkoseinät oli eristetty seuraavalla rakenteella ulkoa sisäänpäin: Ulkovuoraus-tervapaperi-hirsirunko-pahvi-mineraalivilla 50 mm-ilmansulkupaperi-kipsilevy. Ei ole tietoa, koska lisäeristys tehty, talo ollut kylmillään ainakin viimeiset 15 vuotta. Pelastaako tuo pahvi villan ja hirren välissä jotain, kun villa kuitenkin melko tiiviisti paikallaan?
08.07.2015 09:49
Hannu Rinne
Hei

Tämä on ollut yleinen tapa lisäeristää ulkoseiniä. Sanotaan, että sisäpuolisen lisäeristeen paksuus ei saisi olla yli 50 mm, jotta hirsi ei jää liian kylmäksi. Toisaalta paljon riippuu siitäkin kuinka taloa asutaan, eli kuinka paljon asuminen tuottaa kosteutta ilmaan – joka jatkaa seinän läpi ulos.

Oman mutkansa tuo talon kylmilleen jääminen. Uusi talo ei sitä kestä, vanha hirsitalo kestää. Hengittämätön villa puolestaan huonontaa tilannetta.

Tässä käy kuten aina: joskus tehdään väärin, mutta ei tule ongelmia - joskus taas tehdään oikein, mutta tulee ongelmia. Mikään ei siis määrää, että tuo rakenne olisi tuhoksi, mutta en sitä suosittelisi. Nykyään suositellaan eristämään vain puukuitulevyn verran tai käyttämään koolausten välissä 50 mm jotain hengittävää materiaalia.

Onko seiniä avattu, onko hometta tai lahoa? Onko kipsilevyn pinnassa lateksi tai muovipinnoitettu tapetti, ne toisaalta estävät kosteuden pääsyn seinän sisään.

Terveisin
Hannu


08.07.2015 10:14
Sami
No niin. Ei ole tehty vasta kuin pieni kurkistusreikä keskelle seinää. Tarkoitus kyllä avata jokatapauksessa seinät sisäpuolelta kokonaan, sitten vain toivotaan ettei home/laho olisi hirsissä. Laitan vaikka sitten lopputulokset, kun kipsilevyt on saatu pois. Levy on maalattu jollakin maalilla, maalin laatu ei ole tiedossa.

Liitteenä vielä kuva tehdystä reiästä.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät