Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Lattian käsittely öljyllä
23.04.2015 11:50
Jenni
Hei!

Olemme remontoineet kylmän vintin asuinkäyttöön. Lattiaksi valitsimme mäntylaudat.
Tarkoituksena olisi käsitellä laudat lipeällä ja sen jälkeen öljytä.
Tutkiessani asiaa huomasin kuitenkin että pellavaöljyjä on vaikka kuinka paljon. Löytyy lattiaöljy, pellavaöljy, kovaöljy jne. mitä öljy tulisi sisältää jotta soveltuisi parhaiten yläkerran lattiaan? Hinnat näillä öljyillä myös vaihtelevat kovasti...
Lattia tullaan työstämään käsin.

Olisi myös mukava kuulla kokemuksia lipeäkäsittelystä.
Olen jostain lukenut että se koetaan hankalaksi pitää puhtaana?
Kun kyselin tätä kaupasta, he suosittelivat öljyn jälkeen vielä jotain vahaa, on kulutuskestävämpi ja helpompi pitää puhtaana?
Vahaa emme kuitenkaan halua lattiaan jotta se voidaan maalata pellavamaaliöljyllä myöhemmin jos siltä tuntuu.
07.05.2015 12:00
Hannu Rinne
Hei

Kysyin asiaa Wilma Patomäeltä, joka pitää Antiikkiverstasta. Hän on pintakäsittelyjen ammattilainen. Tässä vastaus.

t. Hannu

****

Mikä on kuurattu lattia?
Kuurauslattia on käsittelemätön puulattia, joka kulumisen ja kuurauksen kautta saa kauniin, kovan ja likaa hylkivän pinnan.

Eri puulajit reagoivat erilailla kuuraukseen. Kuusilattiasta tulee vaaleampi kuin männystä. Siksi usein ennen vanhaan valittiin kuusilankut lattioihin. Mutta kaikista lattioista tulee harmaita ja ynseitä jos ne kuurataan lämpimällä vedellä! Lattia joka toistuvasti pestään kuumalla vedellä on mahdotonta palauttaa vaaleaksi ja kauniiksi uudelleen. Kuurausveden tulee olla siis kylmää.

Usein sekoitetaan kuuraus ja suopaus (eli saippuointi). Kuuraus on perinteinen tapa puhdistaa lattia kylmällä vedellä ja suovalla. Tuloksena on vaalea ja likaa hylkivä pinta joka kestää arjen käytön. Suopaus taa on nykyaikainen  menetelmä jolloin lattia kastellaan suovalla ja annetaan kuivua. Kokemukset kertovat, että kuuraamaton lattia on kyllä hohtava mutta saa helposti läikkiä vedestä ja on muutoinkin vaikeammin puhtaana pidettävä.

Usein myös luullaan että kuurauksen voi tehdä ”tavallisella” suovalla/saippualla yhtä hyvin kuin aidolla pellavaöljysaippualla. Se ei onnistu, koska tavallinen suopa ei ole riittävän rasvaista ja kuivaa liiaksi. Tuloksena on lattia, joka on kuiva ja helposti tikkuinen.

Sitten on erilaisia lipeitä ja öljyjä, jotka jäljittelevät perinteistä kuurattua lattiaa. Suosittelen ehdottomasti käyttämän pellavaöljysaippuaa, joka on mahdollista myös myöhemmin maalata päälle tai käyttää jotain muuta pintakäsittelyä.

Öljytty lattia
Lattioiden öljyäminen ei ole kovinkaan vanha tapa mutta suoritettuna oikeanlaisella lattiaöljyllä se on varteenotettava vaihtoehto (erityisesti lakkauksen sijaan ). Etuna lakkaukseen nähden on se, että työn voi suorittaa helposti itse, eikä lattiaa jouduta hiomaan uudelleenkäsittelyn yhteydessä. Öljyämisen etuna on myös se että uudelleenkäsittelyä ei tarvitse tehdä kuin niille kohdille jotka ovat kuluneet, ei siis koko lattialle.
Lattian käsittely oikeanlaisella lattiaöljyllä on huomattavasti edullisempaa kuin lakkaus sekä ympäristöystävällisempää. Nykyään on tarjolla monenlaisia lattiaöljyjä mutta laadulliset erot ovat suuria.
Antiikkiverstaan lattiaöljy sisältää hartseja ja siitä tulee kaunis kestävä pinta, joka ei jää tahmeaksi ja kerää likaa itseensä.

Lattiaöljyä voi ostaa kätevästi verkkokaupastamme www.antiikkiverstas.com
Matkahuolto toimittaa vuorokaudessa perille.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät