Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Kittilistojen korjaus ja asennus
31.03.2015 13:47
Sonja
Torpassamme on eri vuosikymmeninä tehtyjä 3-ruutuisia ikkunoita, osassa lasien kiinnityksessä on käytetty ainoastaan kittiä ja lasituslankaa, osassa on laitettu myös "kittilistoja" (joissakin ikkunoissa on molempia, -korjattu joskus?)
Pelkän kitin avulla kiinnittämisen olen kyllä opiskellut, mutta kuinka kittilistat täytyisi oikeaoppisesti asentaa?
09.04.2015 20:53
Hannu Rinne
Hei

Ikkunalasi kiinnitettiin paikoilleen pellavaöljykitillä aina jälleenrakennusaikaan asti. Tuolloin kitistä oli pula ja alettiin käyttää puulistaa. Se on myös nopeampi asentaa. Kittiä tulee kuitenkin olla listan alla, jotta vesi ei pääse kastelemaan pokaa. Listan etu on, että alla oleva kitti ei kuivu ja lohkeile suoran auringonporotuksen vaikutuksesta.

Myöhemmin, 1970 ja 1980-luvuilla, aluskitin käyttö lopetettiin ja tuon ajan ikkunat ovat usein lahonnet nopeastikin. Kun lista alkaa vääntyä sään rasituksesta jo muutaman vuoden kuluttua, pääsee vesi esteettä sen taakse.

Näkee sellaisiakin ikkunoita, joissa lasinyläpuolella ja sivuilla on puulista, mutta alla, tarkimmin vedeltä varjeltavassa kohdassa, on pellavaöljykitti.

Silikonia tai vastaava keinoainetta en käyttäisi. Kun ne jossain vaiheessa irtoavat, vesi pääsee niiden alle, mutta ei kuivumaan. Irronneen pellavaöljykitin alle pääsee sateella vettä, mutta aurinko kuivaa puun ennen lahoamista.

Tarkistin vielä työohjeen ikkunakunnostaja Aamu Koivistoiselta, hän kertoo näin:

Suosittelisin kittilistojen vaihtoa pelkkään kittiin ainakin vanhemmissa puitteissa. Myöhempiin puitteisiin (40- ja 50-lukuisiin) toki voidaan listoitus uusia. Listoituksessa tulee huomioida, että sekä kittiura ja listat maalataan/sellakoidaan, jotta kitin öljy ei imeydy puuosiin. Aluskitti levitetään "normaalisti". Päällyskitti levitetään tangoksi lasin päälle ja tiivistetään painamalla sahattu lista sen päälle. Lista sahataan jiiriin nurkista ja kiinnitetään pienillä nauloilla tai ruuveilla.

Mikkolan ja Böökin Ikkunakirjassa on tästä tarkempia ohjeita.

t. Hannu
14.04.2015 06:23
Sonja
Kiitokset vastauksesta!

Taidan tosiaankin vaihtaa listat kokonaan kittii. Uudemmat puitteet voisivat olla 1940-luvulta, vanhemmat ehkä 1910-luvulta. Yhdellä seinustalla on molempia, joten yhtenäisen ulkonäön vuoksikin kittaan kaikki...

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät