Viimeisin kommentti:
Hannu Rinne, 20.06.2018
Mitä sisäkaton ja selluvillan väliin yläpohjaan?
Hei Olet oikella asialla, kun revit muovin pois! Kaikkien rakenneosien on oltava hengittäviä. Niin kauan kun veto pysäytettiin sanomalehtipape...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Kiviperustukset/luonnonkivisokkeli siirrettävään tai uuteen hirsitaloon?
02.03.2015 15:30
M
Hei,

kysyisin sellaista asiaa, että jos hirsikehikko siirretään, niin onko tapana sitten tehdä perinteinen luonnonkiviperustus vai laitetaanko yleensä betonia perustuksiin ja sokkeliksi?

Miksi esim graniittisokkelit eivät ole yleisempiä, kun hirsikehikkoa siirretään?

Kuinka moni ostaa myös ne perustus/sokkelikivet mukana?

Miten vaikeaa on saada vanhoja esim kivinavetan kiviä sopiman uuteen hirsirakennukseen tai korjattavaa kivijalkaan?
02.03.2015 17:24
Hannu Rinne

Hei

Tämä onkin tärkeä asia. Yleensä siirrettävään taloon tehdään harkoista uusi kivijalka, mikä on tavallaan väärin, jos halutaan säilyttää perinteisen talon henki. Kiviä ei usein siirretä sen takia, että painavan materiaalin siirtäminen on kallista. Mutta jos on vara laittaa vähintään 100 000 euroa uuteen taloon, kai muutaman tonnin voisi laittaa asianmukaiseen kivijalkaan.

Vanha kivijalka ei ole aina kunnollinen, mutta tutkisin ehdottomasti vaihtoehdon, jossa tehdään ensin betonilla antura ja riittävä korkeus. Tämän päälle talon omilla vanhoilla kivillä kivijalka. Yle Areenassa on vielä jakso Tanskalainen maajussi -ohjelmasta, jossa tehdään tällainen versio: maan alle piiloon betonia ja sen päälle pienemmistä kivistä näkyville jäävä osa.

On niitäkin, jotka myyvät siirrettäväksi vanhat hirret mutta eivät kiviä, kun haluavat tehdä niistä omia rakennelmia pihaan.

Kivityö on vaikeaa maallikolle. Ammattilainen saa tehtyä mitä vain, mutta kivien työstäminen yksittäin käsityönä on hidasta = kallista. Parasta olisi onnistua ostamaan talo kivijalan kanssa.

t. Hannu


Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät