Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Puutalon kosteusvauriot?
21.02.2015 19:51
NelliV
Hei,

olemme mieheni kanssa aikeissa ostaa 1946 rakennetun rintamamiestalon, ja nyt kuntotarkastuksen tehtyä heräsi meille muutamia kysymyksiä, joihin emme tiedä mistä löytää luotettavaa vastausta. Alla ote raportista:

¨Kohteen ulkoseinärakenteena on tiivisti pinnoitettutuulettumaton/heikosti tuulettuva purueristeinen seinä. Kokemuksen mukaan sisäilman kosteus voi tiivistyä haitallisessa määrin tiiviin pinnoitteen alle aiheuttaen rakenteisiin vaurioita.
Rakenne on luokiteltu riskirakenteeksi myös YTM:n suoritusohjeessa.

• Julkisivuverhouksen takana havaittiin vaakasuuntainen tuuletusrako. Verhouksen taakse on jätetty vanha verhous.
Edellistä omistajaa tarkastuksella puhelimitse haastateltaessa hänen kertoman mukaan verhouksen uusimisen yhteydessä ei vanhan verhouksen osalla havaittu vaurioitumista. Vanha verhous on hänen kertoman mukaan maalattu lateksimaalilla ja verhouksen osalta on poistettu pystyrimat.

Olemme suunnitelleet järjestää erillisen lisätutkimuksen yllä olevaan liittyen, mutta onko tämä tarpeellista?

Toinen asia joka meitä askarruttaa on:

Aluskatteesta ei tehty havaintoa. Aluslaudoituksen osalla on havaittavissa tummumista sekä paikoin mikrobikasvustoon viittaavaa kasvustoa. Myös yläkolmiotilassa on valokuvien mukaan tummumista. Sivu-ullakoilla puurakenteiden osalla havaittiin puunkosteusmittarilla kosteutta (18-20 paino%). Puu
alkaa vaurioitua, jos sen kosteus pysyy pitkiä aikoja yli 20 %:ssa.
Omistajan kertoman mukaan aikaisemmin sivu-ullakoille
menevien ovien kohdalla ei ole ollut lämmöneristettä.

• Yläpohjarakenteen riittävä tuulettuminen on tärkeää rakenteen kestävyyden ja kosteusteknisen toimivuuden kannalta. Lämmöneristeen ja vesikatteen välissä on oltava ulkoilmaan yhteydessä oleva tuuletusrako, joka on auki räystäältä että harjalta tai kolmiotilassa, jossa tuuletus toimii tuuletusaukkojen kautta. Tuuletusraon riittävyyttä eikä yläpohjan kuntoa voida
arvioida luotettavasti rasiaporareiällä. Vesikatteen suuntaisille osille suositellaan järjestettäväksi kaikilta osin tuuletusraot ja samalla yläpohjan kunto tarkastettavaksi. Päätyjen osalle suositellaan asennettavaksi tuuletusventtiilit.

• Puuosien tummuminen saattaa johtua sisäilman tiivistymisestä ullakkotiloissa. Sivu-ullakkotilojen puurakenteet suositellaan mekaanisesti puhdistettavaksi ja desinfioitavaksi, jonka jälkeen
niiden käyttäytymistä (tummuminen/kosteus) suositellaan seurattavaksi. Ullakkotilojen ilmanvaihtoa suositellaan tehostettavaksi

Olemme kovin ihastuneita kyseiseen taloon, ja toivoisimme voivamme ostaan sen,. mutta meitä huolestuttaa mahdolliset kosteusvauriot, ja meillä kun ei ole lainkaan kokemusta puutaloista emme tiedä mihin kääntyä?

Ystävällisin terveisin
Nelli
21.02.2015 19:52
NelliV
Niin ja vielä unohdin lisätä, että seinissä on käytetty eristeenä purua, jos tämä on hyödyllinen lisätieto :)

T. Nelli
22.02.2015 17:43
Hannu Rinne
Hei

Molemmat ilmiöt tai ongelmat tai riskit ovat tyypillisiä kysymyksiä tämän kaltaisessa talossa.

Valitettavasti talot ja tilanteet vaihtelevat niin paljon toisistaan, että yleispätevää vastausta ei voi antaa. Joskus talo tai remontti on tehty väärin, mutta ongelmia ei tule. Joskus kaikki on tehty oikein, mutta tulee ongelmia. Moni asia riippuu siitäkin millainen on maaperä tai millainen perhe talossa on asunut – molemmat vaikuttavat talon niin sanottuun kosteuskuormaan eli siihen kuinka paljon ilmaan tulee kosteutta.
Osa kosteudesta siirtyy asunnosta pois ulkoseinien kautta ja sen takia jokaisen rakennekerroksen on oltava hengittävä eli kosteutta läpäisevä. Jos haluaa olla täysin varma seinän hengittävyydestä, olisi poistettava uusi vuorilaudoitus ja raavittava vanha lateksi pois. Iso työ ja voi olla yhtä hyvin välttämätön kuin turhakin. Jos jostain pääsisi raottamaan pintalaudoitusta, se olisi toki hyvä.

Toinen suunta, jonne asunnon kosteus siirtyy, on vintti. Aluskatetta rintamamiestaloissa ei ole eikä tarvitsekaan olla. Sen sijaan vintillä on oltava hyvä tuuletus, jotta vesikattoon kondensoituva ja alhaalta siirtyvä kosteus tuulettuisivat tehokkaasti ulos.

Molemmissa kohdissa kuntoraportti antaa oikeat ohjeet. Suinpäin ei tarvitse purkaa, mutta täytyy puuttua virheisiin ja seurata tilannetta.

Tässä yhteydessä täytyy suositella omaa rintamamiestalokirjaa, jossa on rakennusfysiikasta eli kosteuden kulusta talon rakenteissa oma lukunsa. Sen kun lukee hitaasti kolmeen kertaa, pääsee hieman jyvälle siitä, mikä voi olla vaarallista talolle.

Katsokaa viereisestä sivupalkista sekä navetta.com ammattilaisrekisteristä rakennuskonservaattori tai vanhoihin taloihin erikoistunut arkkitehti asuinalueeltanne. Lopullista totuutta ei saa selville kuin laajoilla rakenteiden avaamisilla, mutta monta taloa nähnyt ammattilainen, osaa ennustaa melko hyvin.

t. Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät