Viimeisin kommentti:
Hannu Rinne, 20.06.2018
Mitä sisäkaton ja selluvillan väliin yläpohjaan?
Hei Olet oikella asialla, kun revit muovin pois! Kaikkien rakenneosien on oltava hengittäviä. Niin kauan kun veto pysäytettiin sanomalehtipape...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Lattialämmitys + lautalattia?
19.02.2015 17:46
Mimmu
Hei!

Ostimme juuri kodiksemme hirsirunkoisen pikkutalon. Tarkka rakennusvuosi ei ole tiedossa, mutta luultavasti joskus 1920 -luvulla. Talon lattia on ollut kokonaan auki 2000-luvun alussa. Rossipohja on silloin kunnostettu ja syystä tai toisesta silloinen omistaja on halunnut asentaa taloon lattialämmityksen ja laattalattian. Nyt irtoilleet ja rumat laatat saavat luvan lähteä, mutta olemme epätietoisia mitä tilalle laittaisimme. Meillä ei ole erityisempää kiinnostusta käyttää lattialämmitystä, mutta ei myöskään inspiroi lähteä repimään koko lattiaa auki. Kysymys kuuluukin siis, voiko lattialämmityksen päälle tehdä lautalattian, joka parhaiten sopisi talon henkeen? Jos ei, mikä voisi olla varteenotettavin ja vähiten talon henkeä vastaan sotiva vaihtoehto?
03.03.2015 06:49
Hannu Rinne
Hei

Suurempi ongelma voi olla siinä, mitä edellisessä remontissa on tehty itse alapohjalle. Jos talo on rutikuivalla paikalla ja ryömintätila on hyvin tuulettuva, ei lattian rakenteisiin tarvitse puuttua. Jos sen sijaan talon alla on kosteaa ja edellisen remontin yhteydessä lattia on täytetty mineraalivillalla ja muovikalvolla, se voi aiheuttaa ongelmia rakenteissa.
Olen nähnyt lasivillalla eristettyjä alapohjia, joissa ei ole mitään ongelmia – ja olen nähnyt purutäytteisiä lattioita, joissa on laho-ongelmia. Tosin niissä syynä on yleensä se, että lattian pintamateriaali on hengittämätön: alhaalta tullut pienikin kosteus ei pääse haihtumaan lattiasta huonetilaan.
Lattialämmitys ei toimi paksun lautalattian kanssa, koska lauta toimii eristeenä. Lautoja on myös vaikea naulata, koska lämmitysjohtoja tai -kaapeleita ei saa vaurioittaa. Vanhanaikainen korkkimatto (linoleumi) olisi hengittävä, mutta ei aivan 20-luvun talon ominta tyyliä. Kaupunkitaloissa sitä kyllä käytettiin jo 20-luvulla.
Toinen vaihtoehto voisi olla aito umpipuusta tehty sauvaparketti. Se liimataan alustaan, joten oikean liiman löytämien voi olla vaikeaa. Laminaattia en laittaisi, vaikka se pysyy paikoillaan latomalla. Sen tunnelma ei ole aito ja puutahan useimmissa laminaatissa ei ole juuri lainkaan.

t. Hannu
18.03.2015 19:05
Mimmu
Kiitos vastauksesta. Alapohjassa on eristeenä ekovilla. Ja päätimme kuitenkin avata koko lattian, jotta näemme onko alapohja todella kunnossa. Lattialämmityksille sanotaan heipat ja tilalle tulee lautalattia.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät