Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Miten vaihdan lahonneet nurkkahirret ja kattopaneelit
04.02.2015 20:34
Toni
Tervehdys,

Olen aloittanut 1895 valmistuneen hirsirakennuksen kunnostamisen. Tarkoitus on tehdä kunnostus perinteisiä menetelmiä hyödyntäen, kunnolla ja rauhassa.

Purkaessani 60-luvun alussa asennettuja puukuitulevyjä, kattopaneeleita ja puolipaneeleita löytyi yhdestä nurkasta huoneen yläosasta lahoja hirsiä. Lahoa on viiden hirsikierroksen kohdalla ja laho on kiilamainen (liitteenä kuva). Vesikatto on joskus aikaisemmin päässyt huonoon kuntoon ja vuotanut reilusti jolloin tämä vahinko on ilmeisesti päässyt syntymään. Lahojen hirsien yläpuolella on viisi kierrosta täysin ehyttä hirttä. Myös lahojen hirsien alapuolella on ehyet hirret. Ainakin osa hirsistä on läpilahoja. Ulkovuorauksena on vaakapaneeli joka on koolattu hirteen parin sentin ilmaraolla. Mikä olisi paras konsti korjata laho nurkka?

Vesikatto on vuotanut useammasta paikasta joka on aiheuttanut muutamia lahovaurioita pirtin kauniiseen helmiponttipaneelikattoon. Olen ajatellut hankkivani vastaavaa paneelia ja ujuttaa uutta paneelia vauriokohtiin siten, että poistan paneelista naaraspontista yläosan. Onko ajatus oikea? Vanha vuotanut boileri on myös puottanut runsaasti vettä joskus 30 vuotta sitten. Tämä on aiheuttanut vauriot parin neliön alueelle. Boilerin vuotokohdalta poistin vanhat paneelit ja seitsemän säkillistä muhaa.

Katto on kuullotettu akoinaan todella tummaksi jonkin sorttisella kuultolakalla. Katto on mielestämme liian synkkä ja olemme suunnitelleet sen maalaamista tai muuta käsittelyä vaaleammaksi. Mikä olisi paras keino saada katosta vaalea? Voikohan kuultokäsitteöy vaaleammaksi onnistua tummaan liki mustaan kattoon? Onko maalaaminen järkevin vaihtoehto?
06.03.2015 16:59
Hannu Rinne
Hei


Tutun näköinen nurkka. Syynä voi olla sekin, että huoneen nurkka on ollut pakkasella jäätävän kylmä ja huoneessa olevan ilman kosteus (kaasumainen vesi) on tiivistynyt, kondensoitunut, kylmimpään kohtaan. Toinen syy voi olla, että lämmin ja koste ilma virtaa listan takaa vintille, jossa se kohtaa yläpohjassa kylmän ja kondensoi. Tämä vesi sitten valuu nurkassa (ehkä pinkopahvin takana) alas. Kondensoitumiseen viittaa se, että välipohjan yläpuolella on kuivia hirsiä.

Taitava timpuri osaa kaivaa lahot hirret pois ja ujuttaa uudet tilalle. Jos hirsi ei ole läpilaho, voidaan paikata vain osa ns. poskipaikkona. Kun käyttää korjaamiseen vanhaa hirttä se naamioituu seinään.

Paneelia voi paikata juuri noin kuin kerrot. Tekniikalla ei sinänsä ole väliä, pääasia että hermot kestää nysvätä. Moni äijä hurauttaa moottorisahalla. Vanhaa taloa pitää korjata hellästi – vaikka aikaa meneekin paljon.

Maalaamisesta on vaikea sanoa. Kaikki kuultovärit eivät peitä kovin hyvin eli niillä on hankala muuttaa tummaa vaaleaksi. Pellavaöljymaali peittää, mutta jos vanha pinta on vääränlainen, maali ei välttämättä pysy kunnolla. Sinun pitäisi saada perinnemaalari arvioimaan mikä pysyy varmasti.

t. Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät