Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Aluskate saumattuun peltikattoon
29.12.2014 14:03
Ismo Varjonen
Moi!
Noin sata vuotta vanhassa talossamme on takomalla saumattu peltikatto merimiesten englannista tuomasta tosi paksusta pellistä. Sen alapuolella on tuppeen sahatusta kuusesta tehty harvalaudoitus. Koko kattoa pitää ylhäällä noin 4x4 tuumaisesta kirveellä veistetystä parrusta rakennetut kattotuolit. Nyt haluaisimme rakentaa vintille lämpimät huoneet, mikä edellyttänee aluskatteen tekemistä peltikaton alle. Ulkoseinän laudoitus yltää kuitenkin peltikaton alla olevaan laudoitukseen asti, joten aluskatteen tuuletus ulkoilmaan ei ole, ainakaan perinteisellä tavalla, mahdollinen, (aluskatteen alareuna törmää ulkoseinän laudoitukseen). Onko kellään tullut vastaan samantapaista ongelmaa ja onko kukaan löytänyt hyvää ratkaisua siihen? Jos kellään on edes hyvää ehdotusta ongelmaamme, niin olen valmis keskustelemaan ja ottamaan vastaan kaikenlaisia ehdotuksia/ajatuksia siitä mitä olisi tehtävä, jotta peltikaton kondenssivesi ei kastelisi yläpohjan lämpöeristeitä eikä aluskatteesta valuva vesi kastelisi hirsiseinän yläosaa ja seinän vieressä olevaa sahanpurueristettä.

Kaakeliuuniamme lämmitellen,
Ismo Varjonen
Uskela/Salo
27.01.2015 08:31
Matti Riikari
Jossakin toisessa keskustelussa esitettiin sellainen ajatus, että saumapellin alla ei tarvita aluskatetta. Harva laudoitus pellin alla pitää huolen siitä, että kondenssivesi pääsee haihtumaan. Jos kondenssivettä tulee niin paljon, että välipohjaan putoilleet tipat eivät ehdi kuivumaan ja vesi tunkeutuu rakenteisiin, pitäisi saada ullakkotilaan tulevan vesihöyryn määrää saada vähäisemmäksi.

Ilman vuotaminen ullakolle pitää tietenkin saada minimiin. Ilmansulkupaperit tiiviisti välipohjan alapintaan ja sisäilman tuuletus hormien kautta auttaa asiaa.

Omassa n. 150 v vanhassa talossani on samanlainen katto, tehty 1879. Pelti sinkittyä molemmin puolin, ja yhä hyvässä kunnossa. Harvalauta niin ikään kunnossa ja kuivana on pysynyt, vaikka joskus ullakolla näkyy kondenssivettä tipahtelevan.

Ullakkotilojen eristyksen ulommaisena osana voisi em. keskustelun mukaan olla tuulensuojalevy. Katon alapuolen tuuletus järjestyy jättämällä katon alle sopivan korkuiset (70 mm ?) tuuletusvälit harvalaudoituksen ja tuulensuojan väliin. Sen alle sitten koolaukset, ekovilla, ilmansulku ja paneelit.

Tuohon tapaan taidetaan meillä tehostaa ullakon erityksiä.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät