Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

1850-luvulla rakennetun hirsitalon kunnostus
04.11.2014 09:12
Alexandra Liljeberg
Asumme nykyiselle paikalle vuonna 1907 pystytetyssä hirsitalossa. Alkuperäinen rakennusvuosi lienee 1850-luvun paikkeilla. Mieheni edustaa sukunsa 8. sukupolvea joka talossa asuu. Talo on siis aina ollut asuttu ja sitä on aika reippaasti myös "päivitetty" rakennusmateriaaleiltaan kunkin eletyn ajanjakson trendien mukaan muovimattoineen kaikkineen.
Nyt asuttuamme talossa 2 vuotta sen henkeä tunnustellen, olemme aloittaneet ensimmäisen huoneen "kunnostamisen". Purkamisvaiheessa on löytynyt seuraavat kerrokset:

Lattia
-2 kerrosta muovimattoa
-kovalevyä
-niskapuiden päälle naulattu lankkuja
-sahapurua eristeenä

Väliseinät
-tulisijan takana kiviseinä
-muissa seinissä pinkopahvin päällä 4-5 kerrosta tapettia
-hirsirunko joka tiivistetty sammaleella

Ulkoseinä
-2 kerrosta tapettia
-huokoinen puukuitulevy
-hirsi(ei olla puukuitulevyä vielä mistään kohtaa purettu)

Nyt puretuista kohdista lattian tukirakenteet näyttävät poistetun kovalevyn alla ihan uudenveroisilta. Sahapurutäyte yltää melkein lankkuihin asti mutta toki sitä voisi hieman lisätä.
Seinän hirret sammaleineen näyttävät todella hyviltä. Tähän asti ainoastaan ikkunan alareunasta löytynyt pieni vanha vesivahinko joka kuivunut itsestään nätisti leviämättä.

Suunnitelmana on kiinnittää hirsirunkoon 12 mm Huokoleijonaa joka ylettyisi huoneeseen laitettavaan puolipaneeliin asti. Huokolevyyn makulatuuritapettia, saumoihin kassakonenauhaa ja viimeistely Pihlgren & Ritolan paperitapetilla.
Lattiaan mahd. lisää sahapurua ja pälle lankkulattia joka maalataan Uulan puulattiamaalilla.

Haluamme purkaa mahdollisimman vähän (esim. pinkopahvitettu katto pyritään säästämään) ja nyt kysyn teiltä viisaammilta seuraavaa:

Lattia:
-poistettuamme lankut joiden päällä kovalevy ja muovimatot ovat levänneet, jää näkyviin niskapuut sekä sahapuru. Mihin kohtaan (sahapurun alle vai päälle) tuulensuojapaperi voidaan laittaa? Voiko sen siis "pingottaa" ja kiinnittää niskapuihin ja siihen suoraan päälle lyödä lankut?

Ulkoseinä:
-mitäköhän materiaalia tapettien alta löytynyt huokoinen puukuitulevy on? Miten kauan liimatonta huokoista puukuitulevyä on käytetty?
Jätämme puukuitulevyn paikoilleen, lisäämme puolipaneelin ja tapetoimme yläosan jos vaan voimme luottaa kaikkien materiaalien hengittävyyteen.

Kiitos jo etukäteen vastanneille kokeneimmille perinnerakentajille!

04.12.2014 08:16
Hannu Rinne
Hei

Lattiasta:
Eriste toimii parhaiten, kun se on kahden paperikerroksen välissä. Vanhojen purujen päälle siis lisää purua niskojen tasaan, sitten paperi ja päälle laudat. Oletko käynyt myös talon alla, ovathan rossilattiaa kannattelevat laudat kunnossa?

Puukuitulevy
Huokoista puukuitulevyä on valmistettu 1900-luvun puolivälistä lähtien. Vanha levy on hyvin vaaleaa ja pehmeää, nykyinen ruskeaa ja kovempaa. Sekä uusi että vanha ovat täysin hengittäviä. Seinissä on käytetty joskus ohutta kovalevyä, sen pinta on toiselta puolelta sileä, suorastaan kiiltävä, ja toiselta puolelta ruudutettu. Sekin on hengittävä materiaali, mutta sen eristysteho on heikko.

t. Hannu


Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät