Viimeisin kommentti:
Hannu Rinne, 20.06.2018
Mitä sisäkaton ja selluvillan väliin yläpohjaan?
Hei Olet oikella asialla, kun revit muovin pois! Kaikkien rakenneosien on oltava hengittäviä. Niin kauan kun veto pysäytettiin sanomalehtipape...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Rossipohjan rakentaminen multapenkin tilalle
10.08.2014 17:42
Johannes Tyrväinen
Moi!
Meillä on remontin alla vuonna 1923 valmistunut hirsirunkoinen talo. Talossa on ollut alapohjana pultapenkki, jota edellinen asukas on "parannellut" tekemällä uudet lattian koolaukset ja väliin laittanut 30cm mineraalivillaa suoraan maan päälle.
Onni onnettomuudessa talo sijaitsee maaperältään erittäin kuivalla paikalla, joten lahovaurioita oli päässyt muodostumaan vain paikallisesti sokkelin matalammalla osalla.
Poistimme villat ja kaivoimme nyt talkoovoimin alapohjassa olleen hiekan pois ja multapenkin tilalle rakennamme rossipohjan. Sokkelin korkeutta on kuitenkin riittävästi n. 50-150cm.

Suunnitelmana on valaa sokkelin sisäpintaan ikäänkuin kynnys, jonka päälle uudet 48x198 lattianiskat asetetaan ja niiden päälle ristiin 2x4" koolaukset ja tähän päälle sitten lattialaudat. Lattianiskojen kiinnittäminen suoraan alimpaan hirteen aiheuttaisi lattiapinnan liiallisen kohoamisen, jolloin ongelmia tulisi mm. ovien ja uunien nuohousluukkujen kanssa. Tästä syystä siis suunnitelmana "kynnyksen" valaminen niskojen tueksi. Eristeeksi tulee selluvilla

KYSYMYS: Mitä eristemateriaalia tulisi käyttää alapohjan reunalla, kun eristetila on suorassa kosketuksessa kivisokkeliin. Ajattelisin että selluvilla saattaisi imeä kosteutta kivestä ja sitä kautta aiheuttaa eristeen painumista tai pahimmillaan lahovaurioita.

TOINEN KYSYMYS: onko turvallista tehdä kissanluukut vanhaan keskikokoisista kivistä ja betonista valettuun sokkeliin --> aihuttaako kivien poistaminen sokkeliin halkeamia yms. ?

VIIMEINEN KYSYMYS: Onko näissä suunnitelmissa ylipäätään mitään järkeä

Liittenä pitäisi olla piirretty kuva suunnitellusta rakenteesta
01.09.2014 11:55
Hannu Rinne
Hei

Vanha talo liikkuu varmasti hieman ja kivijalkaan kiinni valettu osa todennäköisesti murtuu jossain vaiheessa. Toisaalta kerrot, että talo on kuivalla maalla, joka viitaa soraan, ja se liiku kovin paljoa. Eikä pienistä halkeamista ole haittaa. Onko pakko valaa kynnys vanhaan kivijalkaan kiinni, onnistuisiko lattian rakentamaan pylväiden varaan?

Toinen ongelma on alapohjan saaminen tiiviiksi siinä kohdassa missä rakenne tulee kiveä vasten. Eristämisessä kaikkein tärkeintä on pysäyttää veto ja sen tehdään paperin avulla. Epätasaista kiveä vasten paperia ei saa tiiviiksi. Riippuu tietenkin tilanteesta, mutta olen itse käyttänyt rakennetta, jossa seinän vieressä on tingitty hieman eristekerroksen paksuudesta, jotta eristetila saadaan paperoitua kunnolla. Liitteenä kuva, jossa a) on normaalitilanne, kun alapinta on puuta vasten, ja b) viritelmä.

Luonnonkivi ei juurikaan nosta kosteutta ylös maasta, mutta betoni tekee niin; siksi betonin ja puun väliin on laitettu sadan vuoden ajan bitumikaistale, mutta alapohjaan sitä ei saa tiiviiksi eikä muutenkaan älykkääksi ratkaisuksi. Satunnainen kosketus graniittiin ei varmaankaan aiheuta ongelmia, mutta betoninen kynnys olisi eristettävä puusta. Tolppien eristämien niskoista on helpompaa.

Kissanluukut on rossipohjaan pakko tehdä, jotta ilma talon alla pysyy kuivana. Ja kuten ohjeissa aina: täytyy jossitella – jos maata vasten sullotut villat olivat kuivat, tuskin talon alla kosteaa on muutenkaan. Kaikki riippuu paikasta. Tekisin silti jonkin verran tuuletusluukkuja. Halkeamat kivijalassa johtuva yleensä alla olevan maan liikkumisesta, muutama tuuletusluukku kivijalan yläosassa rikkoo muurausta vain paikallisesti. Talon alle pitää olla myös kulkuluukku. Jos kivijalan läpi ei pääse, voi tehdä vaikka eteisen lattiaan luukun, josta pääsee talon alusta välillä tutkimaan.

Onko järkeä… On riskejä. On ymmärrettävää, että kylmää ja lahoaltista rakennelmaa halutaan parantaa ja hyvää ratkaisua ei ole. Oikeastaan ei silläkään ole väliä minkä tavan valitsee, mutta työ on tehtävä huolella: ei millinkään rakoa, ei vääriä materiaaleja rinnakkain jne.

t. Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät