Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Tervapaperiko hirsiseinään vuorauksen alle?
13.07.2014 21:33
Antsu
Olen pitänyt itsestään selvänä, että laitan bitumivuorauspaperin (tervapaperi) vanhan hirsiseinän ulkopuolelle eli ulkovuorilaudoituksen alle. Nyttemmin en olekaan enää asiasta niin varma. Onko bitumipaperi tai paksumpi bitumivuorauspahvi liian tiivis, eikä hengitä riittävästi?

Rakennus on kohta parisataavuotias harmaa hirsitalo, joka on sisäpuolelta ollut aina hirsipintainen, samoin ulkoa pitkiltä sivuiltaan. Vain päädyissä on ollut laudoitus naulattuna suoraan hirsirunkoon. Edellinen sukupolvi on poistanut laudoituksen ja nyt laitan vuorauksen takaisin päätyihin samalla tavoin kuin se on ollut. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, onko laudoituksen alla ollut aikoinaan joku tuulensuojapaperi.

Mietityttää sisäseinien tiiviys, ettei käy niin, että sisäpinta on hatarampi ja kosteus tiivistyy hirsien saumoista ulkoseinän mahdollisesti liian tiiviiseen bitumipaperiin.

Olen kyllä tilkennyt sisäseinien ja myös ulkoseinien saumat niin piukkaan kuin se ikinään on mahdollista pellavariveellä (osin sammaleen päälle), mutta näin vanhassa hirressä on siellä täällä saumojen ympärillä ajan hampaan syömää, joten sisätiiviydestä ei voi olla varma.

Voisiko ystävällisesti joku viisaampi neuvoa, mikä paperi olisi viisain ratkaisu. Vuorauksen alle jätettävä ilmarako tai jäykät levyt eivät tule kysymykseen, seinän epätasaisuuden, räystäiden lyhyyden ja vanhojen ikkunoiden vuoksi.

Antsu

24.07.2014 09:45
Hannu Rinne
Hei

Vaikea kysymys. Tervapaperia on käytetty vuosikymmeniä juuri noin kuin kerrot. Viime aikoina on kuitenkin kuulunut kommentteja, joiden mukan ainakin nykyinen tervapaperi, bitumi-sellainen, on liian tiivis. Kaasumaisessa muodossa oleva vesi pääsee molekyyleinä sen lävitse, mutta ei mahdollinen kondesnoitunut pisara.

Yksi alan ammattilainen kertoi, että hän laittaa talon ulkopuolelle tuulensuojalevyn ja vain nurkkiin ja saumoihin suikaleen tervapaperia vetoa pidättämään.

Mahtuisiko sinulla ulkovuoren alle 12 mm tuulensuojalevy. Se on niin taipuisa, että se myötäilee epätasaistakin seinää.

t. Hannu
24.07.2014 09:47
Hannu Rinne
PS
Ennen tervapaperia ulkovuorauksen alle laitettiin koivun kuoresta, tuohesta, tehtyjä laattoja. Niitä myydään edelleen.

Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät