Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Huokolevy ja epätasainen seinä
03.07.2014 02:13
Mervi Kivistö
1895 rakennetussa hirsitalossani tehdään nyt remonttia huone kerrallaan. Seinistä, katosta, lattiasta poistetaan mm. mineraalivillaeristeet.

Seinät ovat olleet aiemmin koolattuina suoriksi, mutta nyt haluaisin poistaa myös koolaukset. Kysymys kuuluukin, että kuinka mutkaiseen hirsiseinään huokolevyn saa vielä kiinnitettyä nätisti? Seinissä on paikkapaikoin jopa 10 cm heittoa lattianrajasta katonrajaan. Hirren pinnassa on myös vanha savirappaus, joka on osittain irronnut. Kannattaako tuo poistaa kokonaan, ettei jäisi muhkuroita levyjen alle? Vai pitäisikö kuopat ja muhkurat saada jotenkin tasoitettua, jottei hirren ja levytyksen väliin jää rakoja?

Jos kuitenkin päädymme koolaamaan seinät suoriksi, jolloin raoksi jäisi kohdasta riippuen n.3-10 cm tyhjää, niin pitääkö tuo rako täyttää esim. ekovillalla? Pintaan tulee joka tapauksessa huokolevy ja paperitapetti. Jos hirsiset väliseinät koolataan levytystä varten, niin haittaako, jos ne jäävät tyhjiksi, koska nehän ei varsinaisesti lämmöneristystä tarvitse?

Toivon saavani vastauksia täällä muilta perinteitä arvostavilta, sillä joudun päivittäin napit vastakkain rakennusmiesten kanssa, jotka edustavat modernimpaa näkökantaa ja haluaisivat koolata kaiken suoraksi, laittaa lattiaan laminaattia ja kattoon mdf:ää jne.
03.07.2014 20:30
Hannu Rinne
Hei

Nykytimpuri on opetettu tekemään kaikki suoraan ja yleensä tilaajakin vaatii, että työt tehdään nopeasti - siksi käytetään niin paljon kipsilevyä ja laminaattia. Pidä pääsi, kun haluat perinteisen remontin!

Perinnekorjaaja jättää vatupassin rautakauppaan sillä pieni vinous ei talossa haittaa. Perussuorassa olevan hirsiseinän voi levyttää suoraan puukuitulevyllä, joka myötäilee hieman aaltoilevaa seinää. Jos levyn taakse meinaa tulla oikein suuri mutka, voi sahata levystä täytepalan ison levyn taakse. Pienempiin koloihin kannattaa tunkea pellavarivettä tai puukuitueristettä, jotta tuuli ei pääse puhaltamaan levyn takana.

Jos seinässä on 10 cm heitto, täytyy jo tutkia onko seinä varmasti tukeva ja sitä täytyy ehkä tukea ja suoristaa följarilla eli pystyhirrellä, joka kiinnitetään ja kiristetään pulteilla seinän läpi.

Puukuitulevy ei ole kovin vahva levymateriaali, joten sen takana on oltava jotain kovaa, johon taulut ja kaapit saa kiinnitettyä.

Onkalot seinän sisällä ovat myös rakennusfysikaalinen riski, koska siellä oleva kosteus voi tiivistyä kylmää hirsiseinää vasten. Pahimmin mutkainen seinä täytyy ehkä koolata, laudoittaa ja täyttää laudan ja hirren väli hengittävällä eristeellä. Pintaan sitten ohut puukuitulevy tai pinkopahvi, joka tapetoidaan.

Väliseinissä ei lämmön takia tarvitse eristettä, mutta ääni ei ala kaikua, kun laittaa sinnekin ekovillaa.

t. Hannu


Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät