Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Vääntyilevä ja pullisteleva väliseinä ja ulkoverhouksesta
03.02.2014 12:43
Hanne
Halusimme kurkata muun remontoinnin yhteydessä hirsisen väliseinän kuntoa ja sieltä löytyi vanha oviaukko. Vanhan ja uuden oviaukon välissä on n. 30cm hirsiä ja vanhan oviaukon toisella puolen hirsiseinää reilu metri. 30 cm kohta on lähes irtonaisen tuntuinen ja hirrenpätkät kallistelevat joka suuntaan. N. metrin pätkälläkin hirsiseinä taipuu selvästi. Onkohan kyseessä on kantava seinä -ainakin samalla kohdalla menee yläkerrassakin seinä. Löytynyt oviaukko on tuettu yhdellä kakkoskakkosella, joka lienee riittämätön?
Kuinka vanha oviaukko pitäisi korjata tukevaksi, entä pullistuva seinä?

Talossamme on tehty 80-luvulla peruskorjaus ajan hengen mukaisesti ja muovia, mineraalivillaa ja lastulevyä taitaa olla joka seinässä.
Huoneessa, jossa olemme purkaneet (vanha sauna, nyk. kodinhoitohuone) ulkoseinässä on paneeli,vanhan saunan höyrynsulku, hirren puolelta tummunut mineraalivilla, hirsi -jonka raoista tuuli reippaasti. En ole varma, onko hirren ulkopuolella tuulensuojalevyä, mutta siellä on ainakin sekä vanha että uusi ulkoverhous.
Miten uusi seinä, tuulensuojapaperia, kuitulevyä, mutta tarvitseeko selluvillaa myös?

Tuntuu ihan hullulta ajatus, että uusi ulkoverhous on tehty vanhan päälle. Onko siinä oikeasti riskejä hirsirungon kannalta? Uusi maalipinta on hengittävä, mutta vanhan verhouksen maalista ei ole takeita. Tosin ensimmäisissä hirsissä kivijalan päällä on paikoin keltaista maalia, joka ei lateksilta vaikuta, vaan on pikemminkin jauhemaisen oloista.
30.03.2014 18:18
Pia Rajala
Moi,
Vanhan oviaukon vieressä olevissa hirsissä tulisi olla ns. kara-ura ja karapuut. Onkohan ovea purettaessa poistettu myös karapuut, jotka pitävät hirret suorassa. Näin lyhyissä hirren pätkissä tuskin on tapituksiakaan.
Entä uusi oviaukko, onko siihen tehty karaurat ja karapuut?
Yleensä hirsiseinä kestää aukon teon suhteellisen hyvin, koska muutama hirsi jo sinänsä toimii palkkina, varsinkin jos ovat tapitetut/ pultatut keskenään Riippuen tietysti ylhäältä tulevasta kuormituksista, liitosraknteista yms.

T. Pia R.

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät