Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Maapohja / multapenkka
20.01.2014 10:25
Heli Seppälä
Vanhan hirsitupani (rakennettu noin 1880-l) perustus on edelleen maapohja / maapenkka. 80-luvun muovimatot on poistettu ja niiden alla ollut vanerilevy. Levyn alla oli villaa (toiminut hiirenpesämateriaalina selvästi) ja suoraan sen alla maapohja. Tilaa lattian ja maan välillä vain noin 15 cm. Onneksi villa oli täysin kuivaa ja samoin maa-aines, joka tuntui olevan jotain erittäin pölisevää hienoa hiekkaa, muistutti ehkä jopa turvetta. Rakennus on lievässä rinteessä ja edes riskialttiimmalla puolella ei ollut mitään kosteutta.

Nyt on tarkoitus tehdä uusi lautalattia, mutta mitä sen alle? Jätänkö maan ja lattian välin tyhjäksi? Jotain eristettä?

Kuvassa näkyy auki kaivettua villaa ja maapohjaa yhdestä nurkasta.
29.01.2014 09:26
Hannu Rinne
Hei

Kutkuttava tilanne, johon kukaan ei varmasti uskalla ottaa lopullista kantaa. Näitä tarinoita kuitenkin kuulee: avattiin sata vuotta vanha multapenkkilattia ja kaikki on kunnossa. Nykyään kukaan ei rakentaisi näin, mutta jos talo on kuivalla paikalla, tämäkin voi toimia.

Oletettavasti maasta nousee kuitenkin jonkin verran kosteutta, ja jotta se ei jää lattian sisään, on kaikkien materiaalien oltava ehdottomasti hengittäviä ja päällimmäisenä olevan lattiamaalinkin on oltava hengittävää.

Jos tämä olisi oma lattia ehkä tarkistaisin ensin, että kaikki hiekka on varmasti kuivaa. Tuntuisi hurjalta laittaa suoraan sen päälle sellueristettä tai pellavaa. Siksi laittaisin edes ohuen kerroksen karkeaa soraa, sitten eristeen, paperoinnin ja lattialaudat, jotka saisivat vain maito eli kaseiinikäsittelyn. Tämä rakenne haihduttaisi varmasti kaiken alhaalta tulevan kosteuden. Mutta tosiaan, kaikki riippuu talon paikata ja maaperästä.

Hiiristä on vaikea päästä eroon. Voi yrittää viritellä verkkoja, mutta varmin keino on hiirenloukut. Hiiret pyrkivät sisään syksyllä, kun ilman kylmenevät. Meillä paukahtaa lossa kuistilla kerran päivässä loka-marraskuussa.


t. Hannu
04.02.2014 07:41
Heli Seppälä
Kiitos vastauksesta Hannu!

Jännittävä on tosiaan tuo tilanne ja yllätyksiä täynnä, alapohja kun on täytetty maa-aineksella käytännössä melkein lattiapintaan asti. Viime viikolla kaivauksissa paljastui myös runsaasti kuivaa heinää (onneksi kuivaa). Olen liittänyt blogiini myös kuvia aiheesta jos joku utelias haluaa tätä kuriositeettia kurkata.

http://linnakalliontupa.blogspot.fi/
04.02.2014 09:23
Hannu Rinne
Hei

Talo on varmaankin ollut alunperin aito multapenkkitalo, jossa maamassoja on vain ulkoseinää vasten. Usein tällaisia lattioita on myöhemmin lisäeristetty täyttämällä koko alunen eristeellä - esim. styroksilla ja betonilla. Yleensä näistä tulee ongelmia, sinulla on käynyt hyvä tuuri.

t. Hannu
04.02.2014 09:26
Hannu Rinne
Hei

Kävin katsomassa kuvat blogissa - todella mielenkiintinen rakenne....

Mutta näinhän perinnerakentamisen sääntö 1 sanoo: joskus kaikki tehdään "väärin" ja mitään ongelmia ei tule... .... ja joskus kaikki tehdään oikein ja silti tulee ongelmia.

t. Hannu
04.02.2014 15:34
Hannes Helminen
Hei!

Uusimme viime kesänä torppamme (rak. n. v. 1850) tuvan lautalattian, jossa 50-luvun huonokuntoiset ponttilaudat vaihtuivat uuteen suopakuurattuun lankkuun. Torpassamme on multapenkkiperustus kellarikuopalla.

Korjaustöiden yhteydessä huomasimme, että reunustojen maatäytöstä löytyi risuja, käpyjä yms. karkeampaa orgaanista ainesta, jonka tarkoitus on ollut estää hienojakaoista maa-ainesta valumasta luonnonkivisokkelin rakosista. Olisiko teillä heinätäytöllä sama tarkoitus?

Meillä uuden lautalattian alle ei lisätty mitään eristeitä, vaan laudat kiinnitettiin suoraan vanhoihin hirsiin. Reunimmaiset lankut ovat irtonaiset, jotta alimpien seinähirsien kuntoa voi tarkkailla ja maatäyttöä tarvittaessa lisätä. Ainoa muutos, mikä tehtiin, oli kellariin lisätty maatäytön läpi menevä tuuletusputki, joka tehtiin laudasta ja tervattiin varmuudeksi. Tuuletusputken pää varustettiin valurautaisella kissanluukulla. Kellarin ilmanvaihdon puute oli vuosikymmenien aikana aikaansaanut hyönteisvaurioita, jonka vuoksi lattia jouduttiin uusimaan.

Terveisin

Hannes Helminen

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät