Viimeisin kommentti:
Matti Lappalainen, 21.06.2018
Vintille levylattia
Vintin lattia pitäisi levyttää. Ostin jo 15mm havuvanerit tarkoitusta varten, mutta sitten alkoi mietityttää, onko sen ns. hengittävyys huonompi...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Hengittävistä maaleista
04.12.2013 22:43
Markus
Hei,

Minulle on nousemassa juuri uusi hirsitalo pystyyn. Haluan varmistaa, että saisin rakennuksen, jossa ei maaleillakaan tukita hengittävää rakennetta.

Maalia pitää kuitenkin laittaa, kun ei rouva suostu pelkkään puunväriseen pintaan.

Olen ajatellut osmon puuvahaa käyttää sisäseiniin ja ulkoseiniin joko osmon talomaalia tai virtasen neljän öljyn maalia. Mitä olette mieltä tästä?

Mutta varsinainen kysymykseni koskee kipsilevyjen maalausta. Sisällä väliseinät on tehty siis erikoiskovista kipsilevyistä (äänieristeenä mineraalivilla...ajattelin, että mineraalivilla ei siellä väliseinissä haittaa, mutta kertokaa toki, jos olen erehtynyt). Olisin kysynyt, millä kannattaisi nuo kipsilevyt maalata? Tarviiko hengittäviä maaleja käyttää kipsilevyihin, kun kerran hirsiseinät on kaikki hengittävällä maalilla käsitelty? Onko mitään väliä millä kipsilevyt maalataan?

Haluan, että talossa mahdollisimman moni pinta voisi varastoida kosteutta itseensä ja vastaavasti luovuttaa sitä tarvittaessa huoneilmaan. Mutta tekeekö kipsilevy väliseinissä sitä kuitenkaan? Ja jos ei tee, niin onko sama millä sen maalaa?

Täällä palstalla on mielestäni valtavasti asiantuntemusta ja hienoja vastauksia, joista olen saanut oppia paljon. Kiitos, jos maltatte minua tässä vielä auttaa.
28.01.2014 14:59
Hannu Rinne
Hei

Hengittävyys on monipiippuinen juttu. Jos ollaan aivan tarkkoja niin hengittävyys tarkoittaa sitä, että materiaali vastaanottaa ja luovuttaa sekä kaasumaisessa (ilmassa oleva näkymätön vesihöyry) että nestemäisessä muodossa olevaa vettä. Lähes aina riittää, että kaasumainen vesi kulkee materiaalissa, mutta joskus silläkin on merkitystä, että myös nestemäinen vesi menee läpi. Istuin kerran omassa keittiössä sateella ja yht’äkkiä vierestä lorisi lattialle vettä. Orava tai lintu oli nakertanut kattohuopaan reiän, josta vesi pääsi vintille ja siitä yläpohjan läpi huoneeseen. Jos tuossa välissä olisi ollut muovi tai lateksilla maalattu levy, vesi olisi ehtinyt maata rakenteissa viikkoja tai kuukausia ennen kuin olisin huomannut vahingon – ja alkanut vaihtaa lahoa puuta. Koska eristeissä oli sahanpurua ja alla paperi, tuli vahinko heti ilmi.

Veden läpäisy on tavallaan vakuutus, joka takaa sen, että jostain syystä piiloon tullut vesi ei jää vangiksi ja ala kasvattaa hometta tai lahoa.

Osmon tuotteet läpäisevät vesihöyryä eli ilmassa olevaa kaasumaista vettä. Jos käsittelemättömän pinnan höyrynläpäisy on 100 %, niin yhden Osmo-vahakerroksen jälkeen läpäisykyky on noin 80 %, kahden n. 60 % ja kolmen n 40 %. Prosentit ovat suuntaa-antavia ja niihin vaikuttaa värisävy ja vahan laatu. Voi kuitenkin sanoa, että esimerkiksi seinäpinnoitteena ne mahdollistavat vuorokautisen kosteusvaihtelun. Osmo-vahat eivät kuitenkaan läpäise nestettä eli vaikkapa vahatulle lattialle pudonnut vesipisara ei imeydy lautaan.

Kun halutaan tasata huoneen vuorokautista kosteusvaihtelua, on myös väliseinillä merkitystä koska vuorokautinen kosteuden imeytyminen ja haihtuminen tapahtuu muutaman millin paksuudella hengittävissä materiaaleissa.

Mineraalivillasta tuskin on haittaa, jollei jostain syystä seinän sisään (epätodennäköistä) pääse kertymään kosteutta vaikkapa kondensoitumisen tai vuodon takia. Villa pitää veden paikoillaan, toisin kuin luonnonmateriaalit, jotka levittävät ja haihduttavat kosteuden pois. Tämä takia kipsilevytkin kannattaa maalata hengittävillä maaleilla, ja kipsi itsessään on hengittävä materiaali.

Tärkeintä oikealla tavalla tehty rakenne on kuitenkin ulkoseinässä, jonka läpi kosteutta kulkee sisältä ulos: kosteus ei saa jäädä matkalla seinän sisään.

t. Hannu

Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät