Viimeisin kommentti:
Eero Kauranen, 12.06.2018
Pinkopahvi
Onnistuin lopulta tekemään kommentistani uuden keskustelun aloituksen klikkaamalla kohdan "Tietojen ylläpito" linkkiä "Aloita uusi keskustelu". On...

Näytä kaikki keskustelut
Näytä uusimmat kommentit

 

 

Keskustelualue

Vanhan hirsitalon ostamisen riskit
29.11.2013 19:31
Saara
Olemme harkitsemassa 1900-luvun alussa rakennetun hirsitalon ostamista. Hirsitalo on peruskorjattu 80-luvun alussa. Tällöin taloon on vedetty uudet sähköt, putket, uusittu katto (varttikate) ja eristys yms. Meitä on jäänyt vaivaamaan talon eristys sillä talon sisäseiniin on laitettu peruskorjauksen aikana eristeeksi mineraalivilla ja lisäksi höyrysulkumuovi. Sisäverhouksena on kipsilevy. Onko riski, että talon hirsiseinät eivät ole päässeet hengittämään kunnolla? Hirsiseiniähän ei pääse tarkastamaan ellei talon ulkoverhousta pureta jostakin kohdasta. Talossa tiedossa olevat lahovauriot ovat pääasiassa kuivalahovaurioita alapohjassa. Talo on ollut ennen peruskorjausta huonokuntoinen ja kylmillään asumatta. Onko edes hullua ajatella tällaisen talon ostamista? Talon peruskorjaus on tehty ennen talon nykyisiä omistajia, joten he eivät pysty kertomaan missä kunnossa talon seinät ovat olleet peruskorjauksen alettua. Nykyiset asukkaat ovat asuneet talossa kaksikymmentä vuotta.
02.12.2013 09:55
Hannu Rinne
Hei

Sinulla on kysymys, joka varmasti askarruttaa monia – ja johon kukaan ei voi vastata.

Teoriassa voi ajatella, että kun höyrynsulku on asunnon puolella, niin ulospäin eli hirsiseinään ei pääse siirtymään kosteutta. Tavallaan hyvä seinälle, mutta samalla menetetään hengittävän rakenteen sisäilmaa parantava ominaisuus. Samalla menetetään myös se mahdollisuus, että vaikkapa vuodosta aiheutunut kosteus pääsisi kuivumaan sisälle päin.

Ja on tosiaan mahdoton tietää sekin, kuinka remontti on aikoinaan tehty. Aikoinaan lahoja kohtia on voitu paikata sementtiharkoilla, lasivillalla tai uretaanivaahdolla. Näistäkään ei ole haittaa, jos seinä on pysynyt sen jälkeen kuivana. Ei lahostakaan ole haittaa, jos se on kuivaa eli sen eteneminen on pysähtynyt, kun vaikkapa vuotava katto on korjattu.

Ei voi muuta kontata vintillä, ryömiä talon alla ja koputella seiniä. Tarkempaa analyysiä ei oikein saa. Lämpökuvaus voi kertoa jotain eristekerroksen yhtenäisyydestä, mutta sekään ei kerro lahosta.

Jos hinta on kohdallaan, niin kaiken voi korjata.


T. Hannu


Kirjaudu sisään, jos haluat osallistua keskusteluun. Sama kirjautuminen avaa pääsyyn kaikkin Perinnemestarin kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Kirjautuminen sivun ylälaidassa.
Pääsivulle Sivun alkuun Tulosta Ehdot Tekijät